ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΙΣΛΙ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ. SUMMER DESERTS ‘ISLI’ WITH LEMON AND MASTIHA.


Τα καλοκαιρινα ισλι έχουν.αρωματα κεμονιού κσι μαστιχας. Κέρασμα συντηρητικα σιροπιασμένο, εύκολο σρην πατασκευή του, για χαρούμενες μαζώξεις, για τις γιορτές του καλοκαιριού, για την εορτη του Πέτρου, του Παύλου, των Δώδεκα Αποστόλων, αλλά και του Δεκαπενταύγουστου.  





Για 35 περίπου μικρά ισλί των 30γρ περίπου

για τη ζύμη

100γρ ελαιόλαδο

100γρ λιωμένο φρέσκο βούτυρο

40γρ κρυσταλλική ζάχαρη

2 αβγά

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μπέκιν

ξύσμα λεμονιού

2 βανιλίνες

λίγη μαστίχα

8 καρύδια, τώρα το καλοκαίρι φροντίζω να έχω καρύδια με το τσόφλι τους, για να είναι φρεσκοσπασμένα

3-4 κουταλιές ψίχα Αιγήνης

για το σιρόπι

300γρ ζάχαρη

300γρ νερό

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

μία φλουδίτσα λεμονιού

Βράζω τα υλικά για το σιρόπι περίπου για 3 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για να είναι εντελώς κρύο όταν θα σιροπιάσω τα γλυκά.

Σπάζω τα καρύδια και τα χοντροκόβω.

Λιώνω το βούτυρο και ανακατεύω το αλεύρι με το μπέκιν.

Ανακατεύω τα αβγά με τη βανίλια, το ξύσμα τη μαστίχα και τη ζάχαρη.

Προσθέτω το ελαιόλαδο, το βούτυρο, ανακατεύω ξανά. Προσθέτω μονομιάς το αλεύρι και χωρίς να πολυζυμώσω χωρίζω το ζυμάρι σε 36 περίπου κομμάτια. Ζυγίζω το κάθε ένα για να είναι 25γρ. Τα μισά τα γεμίζω με καρύδια και τα άλλα μισά τα γεμίζω με δύο ολόκληρα φιστίκια Αιγήνης

Στρώνω μία λαδόκολλα και ακουμπώ τα γλυκά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 20΄. Βγάζω τα γλυκά σε ένα άλλο μικρότερο ταψί και σιροπιάζω κουταλιά κουταλιά τα καφτά γλυκά με το κρύο σιρόπι.

Πασπαλίζω τα γλυκά που είναι γεμιστά με καρύδι με κοπανισμένη καρυδόψιχα και τα γεμισμένα με φιστίκι με κοπανισμένο φιστίκι.