ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΜΙΧΕD LEGUMES WITH SUMMER VEGETABLES.

Θεσσαλονίκη: 6.30πμ.

Έφτασαν οι πρώτοι πλανόδιοι πωλητές της λαϊκής με τα βαριά θορυβώδη πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τους.

Με μουσικό χαλί το θόρυβο των μηχανών τους και με τον πρώτο καφέ της ημέρας στο χέρι άρχισαν τους χαιρετισμούς και τις συζητήσεις. Είμαι σίγουρη ότι είναι όλοι κουφοί, έτσι μόνο εξηγείται γιατί φωνάζουν τόσο.

Και αρχίζει το στήσιμο:

-οι λαμαρίνες των πάγκων βροντάνε

-οι γεμάτες κλούβες προσγειώνονται ταραχωδώς από την καρότσα στο έδαφος

-οι τέντες μέχρι να στηθούν στις σιδερένιες κολώνες τους, συμβάλουν και αυτές στην ηχορύπανση.

Και αφού στήθηκαν όλα και λες οκ τώρα θα επικρατήσει ησυχία και τάξη, αρχίζει η αυτοσχέδια διαφήμιση των πρώτης ποιότητας προϊόντων. Οι πιο καλλίφωνοι τραγουδούν, άλλοι φαλτσάρουν, άλλοι απαγγέλλουν και άλλοι απλά αλληλοπειράζονται.

Και σήμερα σα να μην έφταναν όλα αυτά, ταυτόχρονα ελάμβαναν χώρα δύο ανακαινίσεις σε γειτονικά διαμερίσματα και ένα συμπαθέστατο λαλίστατο ξενόφωνο συνεργείο τηλεφωνικών γραμμών βαρούσε αλύπητα με το κομπρεσέρ το πεζοδρόμιο μας, αφήνοντας μας χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ για 5 ώρες.

Χάος!

Και εγώ ανάμεσα από όλα αυτά, να προσπαθώ να χαρώ τους πολύχρωμους πάγκους για να διαλέξω τα λαχανικά του σημερινού μαγειρέματος.

Γύρισα άρον άρον στο σπίτι και μοιράστηκα τη λίστα μου με τον σύζυγο μου ο οποίος με μεγαλύτερη ανεκτικότητα συνέχισε τις προμήθειες.

Αν λοιπόν πήγαινα στο Δημοτικό θα έγραφα για επίλογο:

Έτσι πέρασα την Τετάρτη μου.

 

Όσπρια με καθώς πρέπει ωριμασμένα λαχανικά του καλοκαιριού για 3 άτομα στην ωραία πιατέλα που μας έφερε η φίλη μου η Νίκη!




200 γρ ποικιλία οσπρίων όπως μαυρομάτικα φασόλια, φακές, φάβα, μπιζέλι. Στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα μίγματα αλλά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας

2 φύλλα φασκόμηλου για το βράσιμο των οσπρίων

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

2 μικρά κολοκυθάκια

1 ώριμη ντομάτα

λίγα κλαδάκια άνηθου

½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

5 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα χυμός λεμονιού.

 

Τούτα τα όσπρια, δεν χρειάζονται μούσκεμα από το βράδυ και πράγματι βράσανε έγκαιρα για το μεσημεριανό τραπέζι της Τετάρτης.

 

Βάζω νερό στην κατσαρόλα, προσθέτω τα όσπρια και τα βράζω για 10 λεπτά. Πλένω και καθαρίζω όλα τα λαχανικά. Στραγγίζω το νερό, προσθέτω νέο νερό, να τα σκεπάζει καλά καλά και να είναι δύο δάχτυλα επιπλέον. Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις πιπεριές και την ντομάτα.και τα προσθέτω μέσα στα όσπρια μαζί με τα φασκόμηλα, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα πιπέρια. Βράζω για περίπου 30-40΄ σε μέτρια θερμοκρασία με συμβατή κατσαρόλα. Προσθέτω στη συνέχεια και τα κολοκυθάκια κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια και βράζω για άλλα 5΄. Προσέχω να μη πιάσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας και να μείνει χωρίς καθόλου ζουμάκια.

 

Σερβίρω με χυμό λεμονιού. Παρεπιπτόντως ελληνικά λεμόνια στη λαϊκή δεν βρήκα.