ΦΕΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ. GRILLED MAHI – MAHI FISH WITH SPICY SAUCE.

Ο κυνηγός της θάλασσας και η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη.

Την μακρινή εποχή του Χαλκού περίπου 2.000χρόνια  π.χ. στην υπέροχη, εύπορη και κοσμοπολίτικη Σαντορίνη, δύο νεαρά παιδιά κρατώντας στα χέρια τους φρεσκοαλιευμένα ψάρια περασμένα σε χοντρές θηλιές, ετοιμάζονται με περηφάνια να τα προσφέρουν στους θεούς.

Η ψαριά ήταν πλούσια, οι ψαράδες επιδέξιοι, η χαρά αποτυπώνεται στο εφηβικό προσωπάκι, και η ματιά στρέφεται στα νεανικά χεράκια τα οποία μετά βίας μπορούν να σηκώσουν τα βαριά ίσα με το σώμα τους εντυπωσιακά ψάρια.

 Η σημαντική αυτή σκηνή αποθανατίστηκε από καλλιτέχνη της εποχής σε εξαιρετικές χρωματιστές τοιχογραφίες του πλούσιου πολυτελέστατου αρχοντόσπιτου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Δεν είναι βέβαιο ποιοι είναι αυτοί οι νέοι, αν δηλαδή ήταν τα παιδιά της οικογενείας του σπιτιού ή αν οι τοιχογραφίες ήταν κατόπιν παραγγελίας από τον εύπορο ιδιοκτήτη της κατοικίας.

Ανάμεσα από τα λαχταριστά ψάρια που κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως ήταν παλαμίδες και σκουμπριά, αποτυπώνονται και όμορφοι κυνηγοί με τα χαρακτηριστικά τροπικά κίτρινα και γαλάζια χρώματα τους και τις μαύρες μικρές βουλίτσες. Η μία τοιχογραφία δεν εκτίθεται στο μουσείο, διότι λείπουν πολλά στοιχεία της, όμως η 2η , πάρα πολύ διάσημη, με τον νεαρό ψαρά που κρατά δύο θηλιές με ψάρια μία στο κάθε χέρι, μπορεί να τη θαυμάσει κανείς επί τόπου στη Σαντορίνη.

Τις πληροφορίες για τους νεαρούς ψαράδες της Σαντορίνης, πήρα από ένα υπέροχο ηλεκτρονικό βιβλίο της ιστοσελίδας του Ιδρύματος Λάτση και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, την πλούσια ιστορία αλλά και τις αξιόλογες και ενδιαφέρουσες διατροφικές συνήθειες του τόπου.

Το σημερινό γεύμα μας λοιπόν μετά από όλο αυτό τον πρόλογο είναι κυνηγός Τούτο το ψάρι που το τσάκωσαν στη θάλασσα της Χαλκιδικής είχε ακόμη το αγκίστρι στη κυρτή και τετραγωνισμένη μουσούδα του και μάλλον ήταν πολύ θυμωμένο  επειδή κατάλαβε ότι την πάτησε. Η αλήθεια είναι ότι η θέση του ματιού κοντά στο στόμα, του δίνει μία στρυφνή όψη. Το ψάρι γενικότερα έχει χαρακτήρα κυνηγού, εξ ου και το όνομά του, είναι κοπαδιάρικο αφρόψαρο,του αρέσει να κάνει εντυπωσιακά άλματα έξω από το νερό όπως τα δελφίνια και το αγαπημένο του θήραμα είναι οι ζαργάνες.

Το σωστό προς πώληση ψάρι πρέπει να είναι ενήλικο δηλαδή πάνω από 5 κιλά για να βγάζει ωραίες και πολλές φέτες, και αυτό δείχνει ότι υπάρχει σεβασμός για την επιβίωση του είδους. Το ψάρι αν το βρείτε διότι είναι αρκετά σπάνιο έχει χαμηλή τιμή και όταν είναι της ημέρας αξίζει να το δοκιμάσετε.

Οι φέτες που ψήσαμε ήταν πολύ νόστιμες και παρέμειναν ζουμερές χάρη στη μαρινάδα που τα δρόσιζε πάνω στη ζάρα από τα ελαιόκλαδα.

Γενικά το ψάρι προσφέρεται για πλακί στο φούρνο με πολλά κρεμμύδια και ντομάτα, αλλά και ψημένο με μία σαλάτα για συνοδευτικό, ήταν άψογο.

Εμένα πάλι πιο πολύ από το ψάρι μου άρεσε η ιστορία! 

Το τραπέζι μας εκτός από τα ωραία ψάρια φέτες είχε:

Πιπεριές πράσινες και κόκκινες ψητές στη φλόγα

Μελιτζανοσαλάτα με ντοματίνια

Αγγουράκια με κάππαρη

Ένα φρεσκότατο μουσμούλι και δύο τρία μπαρμπουνάκια για την όρεξη

Επίσης φρεσκοψημένο ψωμί ολικής και πατατούλες ψητές στο φούρνο με θυμάρι και δενδρολίβανο






Για 2 άτομα

2 ωραίες φέτες κυνηγού

χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

μαρινάδα για το ψήσιμο:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και βασιλικού

μία μικρή σκελίδα σκόρδου

για την πικάντικη σάλτσα.

Βασικά όποια ντοματένια σάλτσα σας αρέσει, προσωπικά προτείνω την παρακάτω:

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

1 σκελίδα σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά

1 μικρή πράσινη καφτερή πιπεριά

5-6 μανιτάρια

2 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού

½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Πλένω και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά και αρωματικά. Χοντροκόβω και το σκόρδο και τα μαγειρεύω όλα μαζί, προσθέτοντας και ½ ποτήρι νερό για 30΄—40΄.

Τα ψάρια, αφού τα αλάτισα καλά καλά και τα κράτησα για καμμιά ώρα σκεπασμένα, τα ψήσαμε στα καρβουνάκια από τα ελαιόκλαδα και ενώ ψηνόντουσαν, τα αλείφαμε με τα υλικά της μαρινάδας.

Εναλλακτικά θα μπορούσα να τα ψήσω στο φούρνο μέσα σε μία λαδόκολλα μαζί με την μαρινάδα τους.