ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ. SESAME SEED WHOLE WHEAT BREAD RINGS OF THESSALONIKI


Αν διστάζετε να ασχοληθείτε με τις ζύμες που έχουν μαγιά, τώρα το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να το επιχειρήσετε. H ζέστη είναι σπουδαίος σύμμαχος για τη δράση της μαγιάς, και έτσι διευκολύνεται και επιταχύνεται η διαδικασία.

Άπειρα τα ζυμώματα μου, κάποια εύκολα κάποια πιο πολύπλοκα, όμως θα πρέπει εδώ να ομολογήσω ότι οι ζύμες με μαγιά έχουν μία ασφάλεια. Η μαγιά θα κάνει το θαύμα της και το ψήσιμο θα πετύχει.

Αρχίζοντας πάντα από τα εύκολα και πάντα με μία μικρή δόση θα μπορούσατε να ζυμώσετε πρώτα πρώτα την απλή ζύμη για πίτσα. Πόσο πια μπορεί να αποτύχει?

 Το επόμενο εύκολο ζύμωμα θα μπορούσε να είναι ένα καρβελάκι. Μετά από δύο – τρεις δοκιμές βεβαιωθείτε ότι το έχετε το θέμα «μαγιά και αλεύρι» και κάποιο κυριακάτικο η Σαββατιάτικο πρωινό, ζυμώστε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με ολικής άλεσης άλευρο.

Πέρα από την συνταγή έχω να σας περιγράψω και μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Το αποφλοιωμένο σουσάμι πωλείται πάντα άψητο. Για να δώσει όμως καλύτερη γεύση στο κουλούρι, το σουσάμι πρέπει να ψηθεί πρώτα μόνο του. Να ψήνεται τόσο όσο να μυρίσει σχεδόν καμένο, να ροδοκοκκινίσει, τότε θα νοστιμίσει το κουλούρι.

Βέβαια θα μου πείτε αφού θα ψηθεί στο φούρνο μαζί με το ζυμωμένο κουλούρι. Ε δεν φτάνει αυτός ο χρόνος. Και αυτό ισχύει για όλες τα αρτοσκευάσματα με σουσάμι. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Προσωπικά αγοράζω μία ποσότητα αρκετά μεγάλη, την ψήνω και αφού κρυώσουν τα σουσαμάκια τα συντηρώ μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.




Για έξι κουλούρια

για τη ζύμη

300γρ αλεύρι ΓΟΧ

140γρ αλεύρι ολικής άλεσης

220γρ νερό

1 κουταλάκι κοφτό ξηρή μαγιά περίπου 6γρ

½ κουταλάκι αλάτι

για το ψήσιμο

½ κουταλάκι μέλι

3 κουταλιές νερό

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

για το πασπάλισμα

6 κουταλιές σουσάμι, μία κουταλιά για το κάθε ένα. Αν προσέχουμε τις θερμίδες τότε ένα κουταλάκι!

 

Ανακατεύω και κοσκινίζω τα δύο άλευρα, κάνω μία λακκούβα, όπου προσθέτω το ελαιόλαδο, τη μαγιά και το νερό και σε μία άκρη το αλάτι. Αρχίζω να ζυμώνω μέχρι να πετύχω μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη.

Σκεπάζω το μπολ ζυμώματος με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 40΄. Βάζω στο μπολ του ζυμώματος το νερό, το ελαιόλαδο και το μέλι και στη μεμβράνη που σκέπασα το μπολ το σουσάμι. Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν λιγότερα σκεύη για να μη γεμίζει ο νεροχύτης με άπλυτα.

Χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς, τη φουσκωμένη η ζύμη, σε 6 κομμάτια τα οποία ζυγίζουν περίπου 125γρ το κάθε ένα,

Σχηματίζω το κάθε κομμάτι σε κορδόνι και ενώνω τις άκρες του.

Βουτάω το κάθε κουλούρι στο μείγμα του νερού και στη συνέχεια το ακουμπώ στο σουσάμι.

Στρώνω το μεγάλο ταψί του φούρνου με λαδόχαρτο και ακουμπάω απαλά τα κουλούρια.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 15΄. Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να μείνουν άλλα 10΄μέσα στο φούρνο.