ΑΒΓΟΚΟΦΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΠΟΝ ΦΙΛΕ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ. ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. STEW BON FILET WITH ZUCCINI, DILL AND LEMON-TOMATO-EGG SAUCE.

Η μοναδικότητα της σάλτσας αβγολέμονο είναι καθαρά ελληνική και πρέπει να αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα δύο υλικών και μόνο: αβγά και λεμόνι. Αβγά φρέσκα, βιολογικά και ακέρωτα λεμόνια από υπέροχα ελληνικά δέντρα. Το κλασσικό αβγοκοφτό κοκκινίζει από την ντομάτα του φαγητού και αποτελεί την ιδιαιτερότητα της πελοποννησιακής κουζίνας με την απαραίτητη προϋπόθεση τα υλικά να είναι της εποχής και ολόφρεσκα.

Είμαστε μέσα στα μισά του Φθινοπώρου και ακόμη μπορούμε να απολαύσουμε χωραφίσιες ολόγλυκες ντομάτες και νόστιμα κηπευτικά.

Το ωραίο μπον φιλέ, που κάποιες φορές δε βγάζει και τόσο ωραίες συμμετρικές φέτες δε χαραμίζεται όπως ίσως θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά ίσα ίσα γίνεται τόσο γρήγορα που είναι ένα από τα πολύ δυνατά του σημεία που γενικά αγνοείται.

Και μία ωραία, πρωτότυπη λέξη για τα μαγειρέματα με αβγολέμονο: ‘αβγοκοφτό’ , θυμίζει λίγο κέντημα.





Για τέσσερις καλές μερίδες

600γρ μπον φιλέ

6 κολοκυθάκια

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2-3 ώριμες ντομάτες

½ ματσάκι άνηθου

ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού

2 αβγά

5 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι


Βγάζω το μπον φιλέ δύο ώρες πριν το μαγείρεμα από το ψυγείο, το κόβω σε μικρά κομματάκια και το σκεπάζω με μία μεμβράνη.

Καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα λαχανικά και αρωματικά.

Κόβω τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομματάκια, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, ψιλοκόβω τον άνιθο και αλέθω τις ντομάτες στον πολυκόφτη.

Βάζω το ελαιόλαδο στο σκεύος να κάψει και ροδίζω τα κομματάκια του κρέατος για 5-8 λεπτά. Βγάζω σε ένα πιάτο τα κρεατάκια και προσθέτω στην αρχή τα κρεμμυδάκια, στη συνέχεια τα κολοκυθάκια, τον άνηθο, το ξύσμα, την ντομάτα, μισό φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζω για 20΄. Προσθέτω στο τέλος τα κρεατάκια και κλείνω τη θερμοκρασία. Ετοιμάζω το αβγολέμονο.

Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπώ με ένα πιρούνι τα ασπράδια να φουσκώσουν ελαφρά. Προσθέτω τους κρόκους, το χυμό και κουταλιά κουταλιά στην αρχή το ζωμό του φαγητού. Αδειάζω όλο το ζωμό από το σκεύος του μαγειρέματος στην πιατέλα με το αβγολέμονο, ανακατεύω και το ξαναρίχνω στο σκεύος. Ανακινώ από τα χερούλια το σκεύος να βγούν οι υδρατμοί και να μη κόψει τη σάλτσα. Δοκιμάζω και βάζω ανάλογα αλάτι και πιπέρι.