ΒΡΑΣΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΡΙΘΙΝΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ.BOILED GREENS WITH, PINE NUTS ORANGE AND BARLEY RUSKS

Μία περιποιημένη σαλάτα με βραστά χόρτα μέσα στην καραντίνα

Ξέρετε να μαζεύετε χόρτα?

Προσωπικά και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πάρει ποτέ το μαχαιράκι και σακούλα και να βγώ σε χωράφι να μαζέψω χόρτα. Ήμουν σε πλεονεκτική θέση, διότι όλοι οι υπόλοιποι στην οικογένεια, ακόμη και ο σύζυγός μου γνώριζαν τα χόρτα που ξεπρόβαλλαν στα χωράφια και πολύ τακτικά είχαν τη θέση τους στα γεύματα μας.

Τα αγαπάμε τα βραστά τα χόρτα ιδίως όταν είναι ζεστά ζεστά με αρκετό λεμόνι.

Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα ότι μας αρέσουν πολύ τα βραστά παντζαρόφυλλα.

Έτσι αξιοποιώ όταν βρίσκω προκομμένα  φύλλα στο δεμάτι των παντζαριών που αγοράζω και για να είμαι ειλικρινής και πάλι ομολογώ ότι μετανιώνω για τις φορές που έλεγα στον μανάβη, κόψτε τα φύλλα σας παρακαλώ. Γίνονται σαλάτα,  γέμιση για χορτόπιτα αλλά και με ρυζάκι.



Για δύο άτομα

2 φλιτζάνια βραστά παντζαρόφυλλα

χυμός μισού λεμονιού και μισού πορτοκαλιού

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές κουκουνάρια

2 – 3 μικρά κρίθινα παξιμαδάκια, περίπου 3 κουταλιές τριμμένα

αλάτι

προαιρετικά: μία ντομάτα για το σερβίρισμα

Τι κάνω για την προετοιμασία των φύλλων

Κόβω τα φύλλα ακριβώς εκεί που αρχίζει το κοτσάνι. Θα μου πείτε γιατί δεν κρατάς το κοτσάνι? Διότι κάποια από τα κοτσάνια είναι σκληρά και επειδή δεν έχω την υπομονή να τα δοκιμάζω ένα ένα συγχωρέστε με, τα πετώ.

Γεμίζω το νεροχύτη με νερό, βουτάω μέσα τα φύλλα και τα βγάζω στον διπλανό νεροχύτη. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για άλλες δύο φορές και στραγγίζω τα φύλλα σε κάποιο τρυπητό.

Αν δεν θέλω να τα κάνω την ίδια μέρα, τότε τα φύλλα θα τα βάλω σε σακούλα κατάψυξης, θα τα πατήσω καλά καλά, θα δέσω τη σακούλα, θα γράψω σε ένα χαρτί παντζαρόφυλλα και θα τα βάλω σε δεύτερη σακούλα και κατευθείαν στην κατάψυξη.

Σήμερα έβγαλα την σακούλα από την κατάψυξη, έβαλα τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα όπου έβραζε το νερό και στη συνέχεια τα έβρασα για πέντε λεπτά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καίω τα κουκουνάρια, να βγάλουν το έλαιό τους και να ροδίσουν. Κουνάω συνεχώς το τηγάνι για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Στραγγίζω πολύ καλά τα φύλλα. Στύβω μισό λεμόνι, μισό πορτοκάλι, προσθέτω το ελαιόλαδο, αλάτι, τα ανακατεύω καλά καλά με ένα πιρούνι και περιχύνω το μίγμα  στα χόρτα. Χτυπάω στο γουδί τα παξιμάδια και απλώνω το ένα τρίτο στην πιατέλα, απλώνω τα χόρτα, από πάνω πάλι ένα τρίτο από τα τριμμένα παξιμάδια, τα υπόλοιπα χόρτα και πασπαλίζω με το υπόλοιπο παξιμάδι και τα κουκουνάρια.

Στολίζω με ντομάτα κομμένη σε χαρούμενα σχηματάκια και περιχύνω με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.