KΛΑΣΣΙΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΑΣΠΡΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ. KOURABIEDES, GREEK BUTTER STAR COOKIES WITH ALMONDS.

 




Παραμονή Χριστουγέννων μέσα στην καραντίνα.

Καθυστερημένα έψησα τους κλασσικούς μου κουραμπιέδες και δε θέλω να αλλάξω τίποτα από την κλασσική μου συνταγή. Η μόνη αλλαγή είναι ότι τους έδωσα χαλαρά χαλαρά το σχήμα των αστεριών. Δείχνουν τόσο χαρούμενα τα αστέρια πάνω στο κόκκινο στερέωμα. Όλο ελπίδα.

Για περίπου 38 κουραμπιέδες στο σχήμα του αστεριού

400γρ αλεύρι

250γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος

1 κρόκος αβγού

¼ φλιτζανιού άχνη

ξύσμα ενός λεμονιού

2 κουταλιές ούζο

στη μύτη από το μικρό κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού

1 βανιλίνη

3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα ωμά

για το πασπάλισμα

4 κουταλιές άχνη + μία βανιλίνη

Έχω το βούτυρο και το αβγό εκτός ψυγείου για δυο τρεις ώρες.

Βάζω τα αμύγδαλα όπως είναι με τη φλούδα τους σε νερό να βράσουν για 1 λεπτό. Βγάζω τη φλούδα τους τα κόβω στη μέση και τα βάζω πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 10΄ ίσα να στεγνώσουν . Κόβω τα αμύγδαλα σε πιο μικρά κομμάτια.

Χτυπώ το βούτυρο με το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 15΄. Προσθέτω την άχνη και τον κρόκο, συνεχίζω το χτύπημα για άλλα 5΄ και στη συνέχεια προσθέτω το ούζο, το ξύσμα και τη σόδα που τη σβήνω μέσα στο χυμό του λεμονιού. Ήρθε η ώρα να βάλω σιγά σιγά το αλεύρι. Συνεχίζω το χτύπημα στην πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να βάλω όλο το αλεύρι.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο .

Αφήνω το μίξερ και με τα χέρια μου προσπαθώ να δώσω ομοιογένεια στη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι. Προσθέτω τα αμύγδαλα, παίρνω λίγη λίγη τη ζύμη την πατώ με τα χέρια μου να έχει πάχος 1,5 εκατοστό και με ένα φορμάκι αστέρι σχηματίζω τους κουραμπιέδες.

Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί, ακουμπώ τους κουραμπιέδες και ψήνω για 25΄. Αφήνω τους κουραμπιέδες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.

Πασπαλίζω τους κρύους κουραμπιέδες με την άχνη. Κλασσικά αφήνω και μερικούς χωρίς άχνη διότι κάποιος στην οικογένεια δεν συμπαθεί την άχνη.