ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ. SAVORY KADAYIF WITH PASTOURMA AND KASSERI CHEESE.

Δεκαεπτά Δεκεμβρίου μέσα στην καραντίνα.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν αποφασίζω ακόμη να κάνω, σα να έχω την εντύπωση ότι δεν έρχονται γιορτές αλλά άλλο ένα χειρότερο πιο μελαγχολικό κλείσιμο μέσα στο σπίτι.

Όμως το κανταΐφι ήρθε στο σπίτι φρεσκοζυμωμένο και μυρωδάτο μέσα στη χάρτινη συσκευασία του και ήταν για κάμποσες μέρες αραγμένο μέσα στο ράφι της συντήρησης του ψυγείου. Κάθε φορά που άνοιγα την πόρτα του ψυγείου, το κοίταζα, αυτό δεν με κοίταζε, ώσπου το αποφάσισα.

Από τα 500γρ του κανταϊφιού τα μισά τα φύλαξα πάλι προσεκτικά  μέσα στη συσκευασία και τα υπόλοιπα 250γρ, μετά από πολύ σκέψη, ξεκινάω να τα γεμίσω με το σίγουρο δίδυμο γέμισης: κασέρι και παστουρμάς.  Ένα καλό βούτυρο θα δώσει την υγρασία και τη γεύση που χρειάζεται.

Χαρακτηρίστε με ψυχαναγκαστική αλλά εγώ το βγάζω το τσιμένι, θέλω μόνο το αλλαντικό. Βάζω τα γάντια και φέτα φέτα τσούκου τσούκου το αφαιρώ όοοολλοο.

Οι έτοιμες φόρμες από αλουμινόχαρτο θα βοηθήσουν πολύ στο ψήσιμο. Εγώ είχα κάτι φόρμες μεταλλικές από νιόπαντρη, δε με βοήθησαν και πολύ, κόλλησαν τα σκασμένα και ζορίστηκα πολύ για να τα βγάλω. Εσείς πάρτε τα έτοιμα, για να μπορέσετε να βάλετε και το μίγμα του γάλακτος και να γίνουν όλα ομοιόμορφα.

Αν σας ενδιαφέρει σαν ιδέα η αλμυρή εκδοχή αυτής της ζύμης ιδού και η συνταγή:

για 20 αλμυρά κανταΐφάκια







για 20 αλμυρά κανταΐφάκια

250γρ κανταΐφι

130gr βούτυρο αγελάδας

80γρ παστουρμά

200γρ κασέρι

ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα

για το ψήσιμο

2 αβγά

200γρ φρέσκο γάλα

½ κουταλάκι αλάτι, μαύρο πιπέρι

φορμάκια από αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο.

Τρίβω το κασέρι, ψιλοκόβω τον παστουρμά και λιώνω το βούτυρο.

Ζυγίζω το κανταΐφι και το ανοίγω με τα χέρια μου καλά καλά.

Χωρίζω το κανταΐφι σε 20 ίσα κομμάτια με τη βοήθεια της ζυγαριάς, το κάθε ένα ζυγίζει περίπου 12γρ. Βάζω ένα μπολάκι πάνω στη ζυγαριά, βγάζω το απόβαρο του και ζυγίζω τα κομμάτια της ζύμης. Απλώνω στον πάγκο το ζυγισμένο κανταΐφι να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα και το βουτυρώνω. Βάζω στο κέντρο ένα κουταλάκι κασέρι, λίγα κομματάκια παστουρμά, ένα κομματάκι ντοματίνι και κλείνω καλά πιτάκι. Βάζω το πιτάκι μέσα στο φορμάκι και συνεχίζω με τα επόμενα. Πατάω με τα χέρια μου μέσα στα φορμάκια για να μη βγαίνουν έξω πολλές κλωστές και καούν στο ψήσιμο.

Οι αλμυρές παρασκευές με κανταΐφι χρειάζονται και κάποιο είδος υγρού μίγματος, το ιδανικό είναι γάλα και αβγά.

Ανακατεύω πολύ καλά τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα, μέχρι να πάρουν μία ομοιόμορφη ρευστή μορφή και να μη ξεχωρίζει το ασπράδι. Μοιράζω το μίγμα του αβγού μέσα στα φορμάκια και πατάω και πάλι με ένα κουταλάκι για να είναι ομοιόμορφα.

Ψήνω στους 180ο για περίπου 35-40΄ και προσέχω να ροδίσουν πολύ καλά.