ΜΟΣΧΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. VEGETABLE BEEF SOUP.

 







Σούπα που ζεσταίνει την ψυχή και το σώμα, μέσα στην καραντίνα του Δεκεμβρίου.

Στην παλιά, της δεκαετίας του ’60, αστραφτερή, λουλουδάτη σουπιέρα από φίνα πορσελάνη Βαυαρίας, η μοσχαρόσουπα δείχνει τόσο ελκυστική. Για όποιον δεν είναι χορτοφάγος βέβαια. Οι χορτοφάγοι ας κλείσουν τα μάτια. Εμείς οι ταπεινοί κρεατοφάγοι ας ζεσταθούμε από την λεμονάτη λίγο καφτερούτσικη σούπα.

Το καινούριο υλικό, για μένα, στη σημερινή συνταγή,  είναι το άσπρο πιπέρι, υλικό που συνηθίζεται πολύ στη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα. Δεν καίει όσο το μαύρο, δίνει μία πιπεράτη γεύση και είναι αόρατο στο πιάτο. Τους κόκκους τους άλεσα στον μύλο μου και το γήινο άρωμα τους, αγκάλιασε την κουζίνα.





Για 2-3 άτομα

500γρ μοσχάρι ‘ποντίκι’

1 ξερό κρεμμύδι

1 καρότο

1 μικρή φέτα κόκκινης κολοκύθας

1 πατάτα

λίγα φυλλαράκια σέλινου

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά

2 κουταλιές αλεύρι

χυμός ενός λεμονιού

3 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κουταλάκι άσπρο πιπέρι

λίγο αλάτι

1 λίτρο ζεστό νερό για το βράσιμο

Μαγειρεμένο σε χύτρα ταχύτητας η σούπα μελώνει πολύ ελαφρά από το αλεύρι και είναι ελαφρά καυτερή από το ευγενικό άσπρο πιπέρι και την πιπερίτσα.

Καθαρίζω το κρέας από τα λιπάκια του, το κόβω σε μικρά κομμάτια-μπουκιές και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ροδίζω ελαφρά τα κομματάκια του κρέατος. Προσθέτω το κρεμμύδι και μαγειρεύω για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Προσέχω να μην  καεί το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι. Ζεσταίνω το νερό στον βραστήρα, το προσθέτω στο κρέας και κλείνω την χύτρα. Βράζω για 15΄. 

Καθαρίζω πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά. Αφαιρώ τα σποράκια της πιπεριάς. Αποσύρω την κατσαρόλα από την εστία, περιμένω να φύγει όλος ο αέρας, ανοίγω το καπάκι και δοκιμάζω αν έβρασε το κρέας. Διαπιστώνω ότι έβρασε και προσθέτω τα λαχανικά και το άσπρο πιπέρι. Κλείνω το καπάκι και βράζω για άλλα 15΄. Αφήνω την χύτρα να βγάλει όλο τον αέρα, ανοίγω το καπάκι και προσθέτω το χυμό λεμονιού.

Στην περίπτωση που το κρέας δεν θα είχε βράσει, θα πρόσθετα μισό λίτρο ζεστού νερού και θα έβραζα για άλλα 15΄ την σούπα.