ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΨΗΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ. OVEN ROASTED SPICY MUSHROOMS AND VEGETARIANS.




Μία υποθετική αφήγηση επειδή είμαστε μέσα στην καραντίνα ΑΚΟΜΑ.

Έχετε καλεσμένους στο σπίτι για φαγητό και διαπιστώνετε ότι ένας από αυτούς είναι πλέον  χορτοφάγος. Τι θα κάνετε, τι θα προσφέρετε και αν δεν τρώει τίποτα?

Σας λέω αυτό. Οι χορτοφάγοι σαν πολύ σκεφτόμενοι άνθρωποι,  σίγουρα αντιμετωπίζουν πάντα με κατανόηση τέτοιες καταστάσεις και είναι ευχαριστημένοι με μία σαλάτα, με μία ψητή πατάτα, λίγο ψωμάκι και κάποιο τυρί.   Πιστεύω ότι οι περισσότεροι δε θα θέλουν να γίνεται πολύ φασαρία γύρω από τις προτιμήσεις τους και όλο και κάτι θα βάλουν στο πιάτο τους για να μην αισθάνεστε άσχημα.

Στην άλλη περίπτωση που εμείς καλούμε για φαγητό στο σπίτι μας, ανθρώπους που δε τους γνωρίζουμε και τόσο καλά επιβάλλεται να ρωτήσουμε αν είναι χορτοφάγοι, αν τρώνε γαλακτοκομκά ή αν είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο.

Επίσης όταν καλούμε για φαγητό πάλι ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουμε καλά σε εστιατόριο, (καλά τώρα μιλάμε για φυσιολογικές καταστάσεις ονειρικές όταν θα ανοίξουν τα εστιατόρια και θα ξεχυθούμε). Όταν λοιπόν έχουμε καλεσμένους σε εστιατόριο θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν και κάποιες χορτοφαγικές επιλογές και δε θα προκαλέσουμε αμηχανία στον κακομοίρη τον  καλεσμένο μας, ο οποίος έτσι και αλλιώς θα υποφέρει που θα μας βλέπει να τρώμε την λιγάκι ροζ ωραία τροφαντή μπριζόλα ή τα ρόζ ψητά μπαρμπούνια μας.

Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα πολύ απλά: μία σαλάτα, ένα ωραίο ψωμί, ένα περιποιημένο κεφτεδάκι λαχανικών, ψητά πικάντικα μανιτάρια και το μόνο που απομένει είναι η επιλογή ενός ωραίου κρασιού. Και βέβαια τα ωραία αρωματικά και μπαχαρικά σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο στις επιλογές ενός χορτοφάγου! 






για 4 άτομα

1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους

1 μεγάλη κουταλιά απαλή μουστάρδα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

χυμός μισού λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή ένα κουταλάκι σκόνη

1 κουταλάκι θυμάρι

1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

2 κουταλάκια ψιλοκομμένες βελονίτσες δεντρολίβανου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Γεμίζω τον νεροχύτη με νερό και ξεπλένω ελαφρά τα μανιτάρια. Αφήνω να στραγγίσουν τα μανιτάρια πάνω σε χαρτί κουζίνας και προσπαθώ να τα σκουπίσω καλά για να είναι στεγνά.  Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί, αραδιάζω τα μανιτάρια πάνω του και προθερμαίνω το φούρνο στους  200ο. Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλείφω με ένα πινέλο τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές τους. Ψήνω για 30΄ αν τα θέλω λίγο ζουμερά, αν τα θέλω τραγανά συνεχίζω το ψήσιμο.