ΡΟΒΙΤΣΑ ΜΕ ΙΝΔΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ. ROVITSA, MUNG BEANS, CURRY.

Οι μικρές καταπράσινες, γυαλιστερές, στρόγγυλες πέρλες με το χαριτωμένο όνομα με μορφή υποκοριστικού, ροβίτσα μου φάνηκαν πολύ ελκυστικές μέσα στη διάφανη συσκευασία τους και το μαγείρεμα τους μπήκε στα πλάνα της χορτοφαγικής κουζίνας.

Μαγειρεύονται όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, χωρίς μούλιασμα, το οποίο είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα.

Οι πέρλες σκάνε και χυλώνουν όπως η φάβα ή όπως η φακή και η γεύση τους είναι μεταξύ φασολιού και φακής.

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα, οι ποσότητες είναι πολύ μικρές και δύσκολα να αγοράσει κανείς εγχώρια ροβίτσα. Η συγκεκριμένη ροβίτσα που μαγείρεψα ήταν προϊόν βιολογικής καλλιέργειας από την Κίνα, με αρκετά χαμηλή τιμή.

Τα πικάντικα, αρωματικά αλλά και  ωφέλιμα μπαχαρικά της συνταγής, ο κουρκουμάς, το κίμινο, η πάπρικα, το τζίντζερ αλλά και ο δυόσμος, δίνουν τον εξωτικό τόνο στο πιάτο που βασικά είναι ένα κάρυ με προέλευση την όμορφη Ασία.

Την επόμενη φορά θα μαγειρέψω τη ροβίτσα με πιο κλασσικό συνδυασμό, όπως δηλαδή θα μαγείρευα τις χάντρες ή τα φασολάκια.




Για τρία άτομα
1 φλιτζάνι ροβίτσα
1 μεγάλο καρότο
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
4-5 ντοματίνια
1 κομμάτι τζίντζερ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½  ματσάκι άνηθου
500γρ γάλα καρύδας στην συσκευασία τετραπάκ
500γρ νερό για το βράσιμο
 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί, είχα φιάλη από την ποικιλία Αμάσι, δεν την γνώριζα, πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, με προέλευση από την Αριδαία. Η ποικιλία έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία. Αξίζει να το δοκιμάσετε. Εμάς μας άρεσε και με αυτό το ωραίο κρασί συνοδεύσαμε και το φαγητό
2 κουταλάκια κίμινο
2 κουταλάκια κουρκουμά
2 κουταλάκια καπνιστή πάπρικα
λίγα φυλλαράκια αποξηραμένου δυόσμου
χυμός ενός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και το καρότο και τα σιγανομαγειρεύω μαζί με τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο. Τρίβω το τζίντζερ στύβω και τα αδρά μέρη του για να βγάλουν τους χυμούς τους. Ψιλοκόβω τα ντοματίνια και προσθέτω ντοματίνια, τζίντζερ και το κρασί στο σκεύος. Ψιλοκόβω τον άνηθο και τον προσθέτω μαζί με την ροβίτσα, το αλάτι, το γάλα καρύδας, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνω τη ροβίτσα να βράσει σε σιγανή θερμοκρασία για μία ώρα. Σε αυτό το στάδιο αν βιάζομαι μπορώ να το βάλω και σε χύτρα ταχύτητας για 10 λεπτάκια.
Σερβίρω τη ροβίτσα με ένα απλό μπασμάτι, βρασμένο με ελαιόλαδο, άσπρο πιπέρι, αλάτι και χυμό μισού λεμονιού.  Και στα ποτήρια μας λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία Αμάσι.