ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ. WILD RICE WITH FRESH TOMATO.

24 Ιανουαρίου και μέσα στην καραντίνα ας κάνουμε μία νέα γευσιγνωσία.

Σήμερα μαγειρεύουμε άγριο ρύζι. Τι είναι το άγριο ρύζι? Παρόλο που στην αγορά αναφέρεται σαν ρύζι και προέρχεται από υδρόβιο είδος δεν είναι το ίδιο φυτό.

Τέσσερα είναι τα ενδιαφέροντα με αυτό το αγαθό:

η γεύση του

ο τρόπος μαγειρέματος

τα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία του  και

η τιμή του

Γεύση

Η γεύση του δεν μοιάζει με την γεύση του κλασσικού ρυζιού.  Το συγκεκριμένο που αγόρασα είναι μακρύκοκο, μαύρο και όταν έβρασε έσκασε ωραία με το μαύρομωβ χρώμα να κυριαρχεί με κρεμ γραμμούλες. Γλυκό στη γεύση, ελαφρά μαστιχωτό, με μία αμυδρή αίσθηση ξηρών καρπών.

Μαγείρεμα

Μία ακόμη ιδιαιτερότητα είναι ότι χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο. Ξεχάστε το ένα προς τρία, που συμβουλεύουν οι διάφορες συνταγές. Εσείς αρχείστε από τα τρία μέρη και έχετε δίπλα χλιαρό διαθέσιμο νερό ή ζωμό. Ένα φλιτζάνι ρύζι απαιτεί ένα λίτρο νερό και μία ωρίτσα σιγανό βράσιμο για να σκάσει όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μπορείτε να το βράσετε όπως τα ζυμαρικά: δηλαδή να γεμίσετε την κατσαρόλα σας με νερό, και να το σουρώσετε, όμως έτσι θα χαθούν κάποια στοιχεία γεύσης. 1 φλιτζάνι άγριο ρύζι περίπου 170γρ, θα βγάλει τρείς μερίδες συνοδευτικό για κάποιο ωραίο κρέας ή μανιτάρια ψητά όπως είχαμε εμείς στο τραπέζι μας

Αξίζει να το αγοράσω?

Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες είναι αρκετά για να πεις ότι σίγουρα πρέπει να το εντάξω στη διατροφή μου. Είναι ένα ακριβό εισαγόμενο προϊόν αλλά αξίζει τη δοκιμή! Μπορώ να το ανακατέψω, αφού το έχω βράσει πρώτα, μαζί με ένα κίτρινο ρύζι για ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα

Τιμή

Η τιμή του όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι αρκετά αποτρεπτική. Ως χύμα  προϊόν, έχει περίπου 15€ το κιλό και συσκευασμένο επώνυμο έχει 20€ το κιλό.  Ίσως για αυτό δεν είναι και τόσο δημοφιλές, παρόλο τα πολύ καλά διατροφικά του στοιχεία.



για 3 άτομα

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ή δύο μέτριες

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

μπαχαρικά από ½ κουταλάκι: κίμινο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι ζάχαρη

4 κουταλιές ελαιόλαδο

 

1 λίτρο νερό θα χρειαστεί για να σκάσει καλά το ρύζι.

Σε ένα φλιτζάνι νερό βάζω να φουσκώσει το ρύζι για μισή ωρίτσα.

Ξεφλουδίζω την ντομάτα και την αλέθω στον πολυκόφτη.

Βάζω στην κατσαρόλα την αλεσμένη ντομάτα μαζί με τα μπαχαρικά, το αλάτι το ελαιόλαδο και μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι και σιγοβράζω για περίπου 1 ώρα. Προσθέτω ακόμη λίγο νερό αν νομίζω ότι δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

Σερβίραμε το ρύζι με καλοψημένα στο φούρνο μανιτάρια πλευρώτους.

 

Πως έκανα τα μανιτάρια.

Χάραξα τα χοντρά κοτσάνια και κάποια τα έκοψα. Βούτηξα σε λεκάνη με νερό αυτά που ετοίμασα και τα στράγγιξα καλά.

Ψιλοέκοψα φρέσκο δενδρολίβανο και το ανακάτεψα με ανθάκια δίκταμου, χυμό λεμονιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Άλειψα καλά τα μανιτάρια με αυτό το μείγμα τα άπλωσα πάνω σε ένα λαδόχαρτο και τα έψησα στο φούρνο στους 250ο για 20-25΄.

Προσέχω την ποσότητα που ψήνω, η συσκευασία των 500γρ που κυκλοφορεί συνήθως, αν ψηθεί μας δίνει το  ¼ σε έτοιμο ψημένο μανιτάρι, διότι ζαρώνουν απίστευτα. Εκεί λοιπόν που λες ότι οκ έβαλα αρκετά, αυτά χάνουν όλο το νερό τους στο ψήσιμο και μένουν κάτι φλουδίτσες. Τρομερά νόστιμες όμως πρέπει να ομολογήσω, όταν είναι ξεροψημένες.