ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΣΙΟΥ. CHICKPEAS WITH BUFFALO SAUSAGES AND RED WINE SAUCE.

 1 Φεβρουαρίου μέσα στην καραντίνα. Σήμερα είναι του Αγίου Τρύφωνος.

Τέτοια μέρα θα βρισκόμασταν, στο πανηγύρι του Αγίου στο χωριό, Τρίλοφο Ημαθίας. Θα περιτρυγίζαμε το γραφικό μικρό εκκλησάκι, θα παρακολουθούσαμε τη λειτουργία, θα χαιρόμασταν το τοπίο και τον καιρό αν μας το επέτρεπε.

Το λιτό πανηγύρι, με χορό και ψητά, απαραίτητο για να κλείσει η επίσκεψη στον άγιο των αμπελοκαλλιεργητών. Η μέρα θα συνεχιζόταν ωραία με καφέ σε κάποιο από τα φιλόξενα σπίτια συγγενών του χωριού με κουβέντες και καλούδια.

Θα επιστρέφαμε σπίτι,  θα έπαιζα με τα σκυλάκια μου, θα φρόντιζα τον αρωματόκηπό μου και θα οργάνωνα την επόμενη ανάρτηση μου.

Φέτος?Φέτος δεν έχει πανηγύρι, έχω να δω τα σκυλάκια από τον Οκτώβριο, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, έχουμε βέβαια άνθρωπο που τα αγαπά και τα φροντίζει και ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σε ανάμνηση αυτών των ευχάριστων στιγμών και μιας και η ημέρα είναι αφιερωμένη στους αμπελοκαλλιεργητές και δεν θα επιτρέψω τη μελαγχολία να με επηρεάσει,  επιβάλλεται ένα μαγείρεμα με κρασί. Το υπέροχο ξινόμαυρο είναι η επιλογή για το μαγείρεμα αλλά και για το ποτήρι.  Τα ρεβίθια μαγειρεύονται χωριστά για να χαρίσει η σάλτσα τον κρασάτο χαρακτήρα της. Και βέβαια λίγο θυμάρι και ρίγανη διότι ζούμε στην Ελλάδα την υπέροχη αυτή μεσογειακή χώρα με τα χρώματα και τα αρώματα.

Καλό μήνα να έχουμε!












για 2-3  άτομα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο
500γρ καπνιστά βουβαλίσια λουκάνικα
1 φλιτζάνι ρεβίθια
1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα ντομάτας
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδου
½ φλιτζάνι ζωμού από το βράσιμο των ρεβιθιών
½ κουταλάκι θυμάρι
2-3 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
3 κουταλιές ελαιόλαδο
για να βράσω τα ρεβίθια
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Έχω την εξής ευκολία για τα ρεβίθια. Βάζω τα ρεβίθια με αρκετό νερό στη χύτρα ταχύτητας, κλείνω τη χύτρα, βάζω τη θερμοκρασία στο μέτριο και αφήνω να βράσουν για ένα λεπτό. Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω για μία ώρα. Όταν ανοίξω τη χύτρα τα ρεβίθια θα έχουν φουσκώσει όσο πρέπει.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, σουρώνω τα ρεβίθια και βάζω στη χύτρα 1 λίτρο νερό, τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι. Βράζω τα ρεβίθια για 20΄. Ανοίγω στη συνέχεια τη χύτρα, προσθέτω ½ κουταλάκι αλάτι και βράζω με ανοιχτό καπάκι μέχρι να σωθούν τα ζουμάκια του φαγητού. Κρατώ μισό φλιτζάνι ζωμού για το μαγείρεμα της σάλτσας.
Κόβω τα λουκάνικα σε φετούλες  και τα βάζω να μαγειρευτούν στο τηγάνι χωρίς ελαιόλαδο. Σβήνω με το μισό κρασί, μαγειρεύω για λίγα λεπτά και τα βγάζω από το τηγάνι.
Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα βάζω μέσα στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο. Τα μαγειρεύω για λίγα λεπτά και σβήνω με το υπόλοιπο κρασί. Προσθέτω τη σάλτσα, το ζωμό, αλάτι, θυμάρι, τα κλαδάκια της ρίγανης και σιγοβράζω μέχρι να βράσει η σάλτσα.
Σερβίρω τα ρεβίθια με τη σάλτσα και τα λουκάνικα.