ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΙΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ. CORN MEAL SAVORY CAKE WITH FETA AND BUTTERNUT SQUASH.

 Αυτού του είδους τις πίτες σε χυλό  που με ένα ανακάτεμα έχεις κάτι νόστιμο αμέσως αμέσως δεν τις δοκίμασα από τα χέρια κάποιας άξιας μαγείρισας, σε ένα γραφικό χωριό, με πέτρινα λιθόστρωτα και γραφικές σκεπές, αγναντεύοντας επιβλητικές βουνοκορφές, καταπράσινα δάση και κοπάδια από μαλλιαρούτσικα προβατάκια. Αλήθεια πιστεύω δεν είμαι η μόνη που λέω του χρόνου θα πάρω τα βουνά, τα λαγκάδια και όπου μπορώ να φτάσω μέχρι τελικής πτώσεως, έχω επιθυμήσει την ελληνική φύση, τα ελληνικά νησιά, τα απρόοπτα των ταξιδιών, νέες γεύσεις, κρασιά, αλλά ιδίως ανθρώπους.

Την έφαγα λοιπόν στο Κολωνάκι σε ένα φούρνο πριν από πολλά πολλά χρόνια. Είχε δύο ταψιά πάνω στον πάγκο μαζί με άλλα αναγνωρίσιμα αρτοσκευάσματα. Ρώτησα τι είναι και μου απάντησε παραδοσιακές πίτες από την Ήπειρο, αυτή εδώ είναι με καλαμποκίσιο αλεύρι.

Εμείς αυτές τις παρασκευές παιδιά δεν τις λέγαμε πίτες. Η μαμά μου έκανε κάτι πολύ λεπτά φύλλα για την πίτα της και μάλιστα τα άπλωνε πάνω στα κρεββάτια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μην έχουμε που να κάτσουμε. Η ημέρα της πίτας ήταν μεγάλη αναστάτωση. Από την πεθερά μου έμαθα τον ήλιο, την ελληνική σφολιάτα, άλλη υπέροχη τεχνική.

Έτσι λοιπόν όταν αντιλήφθηκα το απλούστατο της συνταγής διότι με κατείχε τότε μία σύνθετη γαστρονομική αντίληψη (δεν ξέρω αν και κατά πόσο γίνομαι αντιληπτή) μάλλον τους σνόμπαρα. Παρέπαια μεταξύ των γαλλικών σουφλέ-κρουασάν-κις λωραίν-μπριός και δε συμαζεύεται. Αυτά με συγκινούσαν τότε και αυτά έψαχνα.

Πήραμε βεβαια και από τα δύο ταψιά για να δοκιμάσουμε και η μία ήταν η κλασσική μπομπότα με τυρί και η άλλη μία πολύ απλή χυλόπιτα με κατσικίσιο τυρί. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν πολύ λεπτές, τέλεια ψημένες και μοσχοβολούσαν φρέσκο βούτυρο. Το πόσο μπροστά ήταν αυτοί οι άνθρωποι που είχαν εκείνο το φούρνο στο Κολωνάκι, το εκτίμησα πολύ αργότερα.

Μπομπότα σε μορφή αλμυρού κέικ με ηλιόσπορους για την διαφορετική τραγανή υφή,  εύκολο γρήγορο και το μόνο υλικό που ίσως δε θα έχετε σπίτι είναι το καλαμποκίσιο αλεύρι.

Αλλά δεν είναι πίτα, να το πούμε και αυτό!







Για ένα ταψί 30 εκατοστών

3 αβγά

140γρ καλαμποκισιο αλεύρι, περίπου ένα φλιτζάνι

200γρ φέτα

1 φλιτζάνι τριμμένη κολοκύθα περίπου 100γρ

200γρ γάλα

50γρ ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές ηλιόσπορους

Λαδόχαρτο για το ταψί

Το ταψί τώρα το ιδανικό είναι να έχετε 30 εκατοστά διάμετρο. Εγώ επειδή το ταψί μου ήταν μεγαλύτερο, άπλωσα λαδόχαρτο και το τσάκισα κάπως για να μη ξεχυθεί ο χυλός της μπομπότας. Επίσης μας αρέσει να είναι λεπτή και ροδοψημένη.

Χοντροτρίβω τη φέτα και τρίβω στο ρεντέ την κολοκύθα. Ανακατεύω τα αβγά με το αλάτι και προσθέτω ένα ένα τα υλικά:  το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλεύρι μαζί με το μπέκιν, το πιπέρι, τη φέτα, την κολοκύθα. Στρώνω λαδόχαρτο σε ένα ταψί περίπου 30εκατοστών και απλώνω πάνω το χυλό. Πασπαλίζω παντού με τους ηλιόσπορους.

Ο χυλός πρέπει να είναι ρευστός αλλά όχι νερουλός, να απλώνεται εύκολα πάνω στο λαδόχαρτο.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ο και ψήνω την μπομπότα για 20΄-25΄ή έως ότου ροδίσει ελαφρά.

Μπορείτε να δείτε και τις μπομποτούλες μου σε μορφή μικρών κέικ εδώ:

https://aromatikesistories.blogspot.com/2016/10/little-cornbreads-with-feta-carrot-and.html