ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ. CHICKPEAS WITH LEEKS AND SPICES.

Και ένα νηστίσιμο φαγητό με λαχανικά και όσπρια. Τα μπαχαρικά είναι απίστευτα και η γεύση μοναδική, όχι τόσο ελληνική, αλλά βαθιά αρωματική, ευγενική θα μπορούσα να πω.Μη σας τρομάζει η κανέλα, είναι τόσο όσο.



 

Για 2 -3 άτομα

1 φλιτζάνι ωμά ρεβίθια, 1½ φλιτζάνι βρασμένα

1 ξερό κρεμμύδι για το βράσιμο των ρεβιθιών  + αλάτι + 1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 χοντρούτσικο πράσο

1 καρότο

1 κόκκινη πιπεριά

χυμός μισού λεμονιού

3 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κουταλάκι άσπρο πιπέρι

¼ κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι κίμινο

½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για να βράσω τα ρεβίθια.

Βάζω τα ρεβίθια  στη χύτρα ταχύτητας και προσθέτω περίπου ¾ του λίτρου νερό. Κλείνω την χύτρα και ανοίγω τη θερμοκρασία. Κλείνω την θερμοκρασία μόλις η χύτρα αρχίζει να σφυρίζει δυνατά και αφήνω μέσα τα ρεβίθια για μία ώρα. Ανοίγω την χύτρα και ελέγχω αν τα ρεβίθια έχουν φουσκώσει, πάντα όμως αυτός ο απλός τρόπος λειτουργεί και δεν χρειάζεται να τα φουσκώσω από την προηγούμενη ημέρα. Στραγγίζω τα ρεβίθια, τα βάζω μέσα στη χύτρα ταχύτητας, προσθέτω νερό να τα σκεπάζει καλά, προσθέτω και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μία κουταλιά ελαιόλαδο, μία τσιμπιά αλάτι και βράζω σε μέτρια θερμοκρασία για 25΄περίπου. Ελέγχω να μην έχουν πολύ ζωμό τα ρεβίθια, ένα ποτήρι περίπου θα χρειαστούμε.

Καθαρίζω, κόβω σε χοντρές ροδέλες το πράσο και το πλένω μέσα σε άφθονο νερό μέσα στον νεροχύτη. Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω το καρότο και την πιπεριά.

Βάζω το ελαιόλαδο και δύο κουταλιές νερό, στο πλατύ μαντεμένιο σκεύος μου, και προσθέτω τα πράσα. Σιγομαγειρεύω τα πράσα για 5΄ και προσθέτω την πιπεριά, το καρότο, το λεμόνι, τα μπαχαρικά και τα μαγειρεύω για άλλα 5΄. Προσθέτω τα ρεβίθια μαζί με το ζωμό τους. Προσέχω να μην είναι παραπάνω από ένα ποτήρι ο ζωμός όπως είπα και παραπάνω. Βράζω το φαγητό για άλλα 10΄ μέχρι να μελώσει.