ΣΟΥΠΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ. OVEN ROASTED LEMON CUTTLEFISH WITH POTATOES.

Εδώ θα δείτε το βίντεο μου στο YOUTBE μετά την πανδημία βέβαια: 

https://youtu.be/8AMaNS35FDk


και εδώ η αρχική δημοσίευση:

13 Μαρτίου, μέσα σε αυτή την ρημάδα καραντίνα, σας παρουσιάζω ένα πιάτο-πρόταση για την Καθαρά Δευτέρα.

Όταν βλέπει κανείς τις σουπιές στο φελιζολένιο καφάσι του ψαράδικου, η πρώτη εντύπωση είναι αρνητική, πολλή μελάνι, πολλά πλοκάμια, πολλή ασχήμια, πολλά θέματα για να διαχειριστεί κανείς.

Η επόμενη δυσκολία είναι ο τρόπος με τον οποίο συνήθως μαγειρεύεται η σουπιά. Με κρεμμύδια, με σπανάκια, γενικά με πολλά υλικά με αποτέλεσμα ένα μάλλον βαρύ πιάτο, σε σύγκριση με τα άλλα μαλάκια, τα καλαμαράκια ή το χταπόδι.

Όμως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η σουπιά είναι απλά μία πρωτείνη και να την αντιμετωπίσουμε όπως …….το κοτόπουλο.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν είναι να δώσουμε μία ελαφριά γεύση στη σουπιά ντύνοντάς την με λεμόνι και μουστάρδα. Ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε ένα απλό και γρήγορο στην προετοιμασία του μαγείρεμα. Και βέβαια μπόλικο θυμάρι διότι ζούμε σε αυτή την υπέροχη μεσογειακή χώρα γεμάτη χρώματα και αρώματα.

Πότε θα την δούμε αυτή την Μεσόγειο σκέφτομαι, αν και δεν παραπονιέμαι, η ποδηλατάδα στην παραλία μου δίνει πολύ βαθιές ανάσες.




και ορίστε και μία εικόνα χάρμα, για να δείτε τι τραβάω για να βγάλω αυτές τις φωτογραφίες της εκτέλεσης. Άτιμη πρεσβυωπία..

Για δύο άτομα

μία σουπιά 500γρ

τρείς πατατούλες

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός

1 μεγάλη κουταλιά απαλή μουστάρδα

½ φλιτζάνι ροζέ ξηρό κρασί

3-4 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά αποξηραμένο θυμάρι

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Έχοντας καθαρισμένη την σουπιά από τον ψαρά, τα πράγματα γίνονται μάλλον εύκολα για τον καθένα που θέλει να την πάει σπίτι για μαγείρεμα.

Πλένω καλά τη σουπιά και προσπαθώ να βγάλω όσο γίνεται τις πετσούλες, απλά και μόνο για λόγους καθαρά αισθητικούς. Κόβω τη σουπιά σε λωρίδες και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια. 

Σε αυτή τη φάση αν δε σας αρέσει μαστιχάτη η φρέσκια σουπιά, μπορείτε να την βράσετε για 20 λεπτάκια για να είναι πιο μαλακή. Αλλιώς την αφήνετε όπως έχει.

Καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες.

Μέσα στο ταψί που θα ψηθεί το φαγητό βάζουμε όλα τα υλικά για να νοστιμευτούν οι σουπιές και οι πατάτες, τα φύλλα του βασιλικού χοντροκομμένα, την μουστάρδα, το θυμάρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, το κρασί και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύω τις σουπιές με όλα αυτά τα υλικά καλά καλά και στη συνέχεια προσθέτω και τις πατάτες και τα ανακατεύω όλα μαζί. Προσθέτω λίγο θυμάρι ακόμη στις πατάτες αν δω ότι δεν έχουν καλυφθεί όλες.

Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για μία περίπου ώρα. Προσθέτω ελάχιστο νερό αν χρειαστεί. Σε μένα δεν χρειάστηκε, αλλά καλό είναι να το ελέγχετε.