ΡΟΛΟ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ, ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ. POTATO ROLL WITH KASSERI, STUFFED WITH MUSHROOM SAUCE.

Από το πολύ μεγάλο αρχείο φωτογραφιών που προσπαθώ με επιμέλεια να τακτοποιήσω, όχι πάντα επιτυχημένα, ξεχώρισα για να σας δείξω τι αισθάνομαι ακριβώς αυτή την εποχή που τελειώνουν οι Αποκριές και μπαίνουμε στην Σαρακοστή.

Ένα ματσάκι πανέμορφες ανεμώνες που μάζεψα πέρσι από το δασάκι κοντά στο σπίτι μας στο χωριό και μία ανάλαφρη στιγμή κάποτε στην Ιεράπετρα, με το αποκριάτικο καπελάκι στο κεφάλι. Αυτά μου λείπουν τρομερά: οι οικογενειακές στιγμές με τα παιδιά μου και η ξενοιασιά που αισθανόμουν όταν μάζευα αυτές τις υπέροχες ανεμώνες.

Πόσο περίεργες είναι αυτές οι αποκριές που δεν ζούμε, η άνοιξη που δεν ζούμε, η ζωή μας ολόκληρη. Αισθάνομαι ότι ζούμε μέσα σε ένα θρίλερ, ξέρετε από εκείνες τις ταινίες που στην αρχή όλα είναι φωτεινά, χρωματιστά και χαρούμενα και ξαφνικά ένα κλικ και όλα αλλάζουν, σκοτεινιάζουν, γκριζάρουν, γίνονται τρομακτικά έως ότου έρθει το λυτρωτικό τέλος, όπου οι πρωταγωνιστές μένουν σώοι και αβλαβείς και επανέρχεται το φως και το χρώμα.

Πως δένει η εισαγωγή με τη συνταγή? Ε δε δένει αλλά την Κυριακή είναι της Τυροφάγου και επειδή πρέπει κάπως να ξεχαστούμε και να ομορφύνουμε το μεσημεριάτικο γεύμα, σας προτείνω ένα γιορτινό εμφανίσιμο και εντυπωσιακό, ορεκτικό πιάτο με βουτυράτο κασέρι, πατάτα και λαχανικά. Ρολό πατάτας με γέμιση λαχανικών με βάση τα μανιτάρια. Οι μερακλήδες μπορούν να βάλουν κάποιο αλλαντικό, αλλά το τυρί και τα μανιτάρια, κάνουν έναν υπέροχο συνδυασμό. Παρόλο το σύνθετο της χαρακτήρα είναι γενικά εύκολη στην εκτέλεση της η συνταγή και μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές.









Για τέσσερα πέντε άτομα

3 -4 μέτριες πατάτες

1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι

2 αβγά

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για τη γέμιση

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

300γρ μανιτάρια, δηλαδή από το πακετάκι του μισού κιλού (το μικρό) θα πάρετε τα ¾

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

2 κουταλιές νιφάδες βρόμης

μερικά κλαδάκια άνηθου και μαϊντανού

2 κουταλιές ελαιόλαδο 

¼ κουταλάκι άσπρο πιπέρι, τι να κάνω δεν μπορώ να αντισταθώ στο άρωμά του

αλάτι, μαύρο πιπέρι

4-5 φέτες κασεριού για το ψήσιμο

Λαδόχαρτο, απαραίτητο για το ψήσιμο και τον σχηματισμό του ρολού

Καθαρίζω, πλένω, τρίβω τις πατάτες στο ρεντέ, τις βάζω μέσα σε μία πετσέτα κουζίνας, τυλίγω καλά και στύβω δυνατά για να βγούνε οι χυμοί της πατάτας.

Τρίβω το κασέρι, το προσθέτω στις πατάτες, μαζί με τα αβγά, αλάτι και πιπέρι.

Απλώνω ένα λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί της κουζίνας και αραδιάζω το υλικό της πατάτας δίνοντας ορθογώνιο σχήμα, προσέχω να έχει πάχος όχι πάνω από ένα εκατοστό.

Ψήνω στους 180ο για 25΄περίπου ή μέχρι να ροδίσει το ‘φύλλο’ της πατάτας.

Ετοιμάζω τη γέμιση ενώ ψήνεται η πατάτα.

Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα αρωματικά.

Βάζω το ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με μία κουταλιά νερό και αχνίζω τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Προσθέτω τα μανιτάρια, τα αρωματικά, άσπρο πιπέρι, αλάτι και πιπέρι, λίγο νεράκι και βράζω για 15΄ ή έως ότου μελώσει η σάλτσα. Προσθέτω τη βρόμη, ανακατεύω καλά και την απλώνω πάνω στο ρολό της πατάτας. Τυλίγω με τη βοήθεια του λαδόχαρτου το ρολό, απλώνω πάνω τις φετούλες του κασεριού και το ψήνω για άλλα 20΄ να ροδίσει το κασέρι.

Τη συνταγή τη συνάντησα σε γερμανικά περιοδικά, αλλά τώρα τελευταία την είδα στο τουρκικό κανάλι NEFIS, με γέμιση κιμά.