ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. CHICKEN PIE WITH HOMEMADE PHYLLO AND GRAVIERA CHEESE FROM THE ISLAND OF CRETE.

Είναι Σάββατο. Είτε είσαι σε κάποια   ευρωπαϊκή πόλη, σε μία γερμανική πόλη, είτε είσαι στην Ελλάδα, σε μία ελληνική πόλη, πάρα πολλές καταστάσεις μοιάζουν τρομερά.

Είναι άνοιξη, τα δέντρα γεμίζουν φύλλα, ο ήλιος αρχίζει να ζεσταίνει, τα πάρκα είναι ανθισμένα, η φύση αρχίζει να πρασινίζει.

Οι άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια, στις αυλές, περιποιούνται θάμνους, φυτεύουν λουλούδια, λιάζονται στον ήλιο, μιλάνε με τους γείτονες τους ή απλώνουν τη Σαββατιάτικη μπουγάδα.

Τα παιδάκια κάνουν το Σαββατιάτικό τους ποδήλατο παρέα με τους γονείς τους, ζευγάρια και παρέες κάνουν βόλτα, άλλοι πηγαίνουν για τρέξιμο και άλλοι γεμίζουν τα αμάξια τους και τα καρότσια τους με τα ψώνια της εβδομάδας.

 Η ημέρα αρχίζει με ένα πιο περιποιημένο πρωινό, φρεσκοψημένα ψωμιά, μαρμελάδες, τυριά, αλλαντικά, αβγουλάκια βραστά ή ομελέτες, ίσως φρούτα, γιαούρτι με μέλι, ταχίνι, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα. Μέχρι εδώ δεν ξεχωρίζεις τη διαφορά από ένα γερμανικό ή ένα ελληνικό πρωινό σαββατιάτικο τραπέζι. Όμως:

Κοτόπιτα  με σπιτικό τραγανό χωριάτικο φύλλο, πικάντικη μοσχοβολιστή γραβιέρα από την Κρήτη και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, δεν είναι κάτι που θα το βρεις εύκολα σε μία ευρωπαϊκή πόλη. Εδώ λοιπόν οι Έλληνες έχουμε πλεονέκτημα!

Μπροστά σε μία φρεσκοψημένη πίτα όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται. Η μυρωδιά του ψημένου φύλλου, ο ήχος από την τραγανή γωνία που σκάει μέσα στο στόμα, η γεύση της νόστιμης γέμισης, αυτή είναι η μαγεία της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας.




για περίπου 8-9 κομμάτια

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100ml ελαιόλαδο

½ περίπου φλιτζάνι νερό

4 κουταλιές κορν φλάορ

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι ξίδι

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

για τη γέμιση:

250γρ στήθος κοτόπουλου

3 μεγάλα μανιτάρια

100γρ γραβιέρα Κρήτης,

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η χρήση του κορν φλάορ έχει δύο πλεονεκτήματα: 1. Κάνει τραγανό το φύλλο και δεν κολλάει η ζύμη στο άνοιγμα του φύλλου.

Ετοιμάζω τη ζύμη

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύω από τη μέση προς τα έξω και ζυμώνω ελαφρά. Προσθέτω ίσως ένα κουταλάκι αλεύρι αν κολλάει στα χέρια. Ζυμώνω κανα πεντάλεπτο μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Χωρίζω τη ζύμη στα τέσσερα, αλευρώνω το τραπέζι και τα κομμάτια, ακουμπώ τα κομμάτια, τα σκεπάζω με λαδόχαρτο και με καθαρή πετσέτα και τα αφήνω έως ότου ετοιμάσω τη γέμιση.

Τρίβω τη γραβιέρα, κόβω σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και τα αχνίζω στο ελαιόλαδο έως ότου μαγειρευτούν. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, τα αβγά και τη γραβιέρα, ανακατεύω και χωρίζω τη γέμιση στα τρία.

Πασπαλίζω με ένα κουταλάκι κορν φλάορ την επιφάνεια του τραπεζιού  και το μπαλάκι της ζύμης και το ανοίγω σε φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Πασπαλίζω με ακόμη λίγο κορν φλάορ το φύλλο αν δω ότι κολλάει όταν το ρολάρω με τον πλάστη και το μεταφέρω πάνω σε ένα λαδόχαρτο στο ταψί. Λαδώνω το φύλλο και απλώνω ένα μέρος της γέμισης.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο .

Πασπαλίζω το τραπέζι με κορν φλάορ, ανοίγω το 2ο φύλλο, το λαδώνω και απλώνω το δεύτερο μέρος της γέμισης.

Πασπαλίζω το τραπέζι με κορν φλάορ ανοίγω το 3ο φύλλο, καλύπτω τη γέμιση,το λαδώνω και απλώνω την υπόλοιπη γέμιση.

Πασπαλίζω το τραπέζι με κορν φλάορ ανοίγω το 4ο φύλλο, καλύπτω τη γέμιση, το λαδώνω, στρίβω τη άκρη σε ωραίο κόθορο και  κόβω την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια.

Ψήνω την πίτα για τουλάχιστον 30΄ ή έως ότου ροδίσει καλά.