ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΑΚΙ - ΚΡΕΜΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. MOUSSAKAS VEGETARIAN WITH BULGUR AND WHOLE-WHEAT FLOUR CREAMY BECHAMEL CREAM.

Καλώς ήρθατε στην Κρήτη.

Ελάτε να σας κεράσουμε μία ρακί, χαλαρώστε με κομπολογάκι και δροσιστείτε με ένα κρητικό πορτοκαλάκι.

Αμπελόφυλλα και κολοκυθολούλουδα θα γεμίσουν για τη ρακί σας.

Φραγκόσυκα ωριμάζουν και θα καθαριστούν από υπομονετικά χεράκια για να μη σας πληγώσουν τα σκληρούτσικα αγκαθάκια τους.

Σκάλες φρεσκοβάφονται και γλάστρες πλημμυρίζουν από ευωδιαστά και πολύχρωμα λουλούδια.

Σκάφη περιμένουν υπομονετικά για να σχίσουν τα βαθυγάλαζα κύματα.

Ίσως να σας περιμένει και μία βαρκούλα με το όνομά σας, εγώ βρήκα μία Μαρία .

Mία μικρή, αγκαλιασμένη από βραχάκια, παραλία, είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί για ένα δροσερό μπανάκι και εσείς αφήστε τη ματιά σας να αγκαλιάσει τον ουρανό, τη θάλασσα και κάποιο μικρό άσπρο συννεφάκι.

Γραφικά μικρά παλιά εκκλησάκια θα ξεπετάγονται στο δρόμο σας, εκεί που δεν το περιμένετε.

Κρήτη. Οι τουριστικές υποδομές είναι πανέτοιμες, όλοι ελπίζουν στο φετινό καλοκαίρι αλλά υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία. Η κατάσταση αποτυπώνεται με ακρίβεια όταν ακούσεις τοπικό ραδιόφωνο. Η Κρήτη, ένας υπέροχος προορισμός, αγωνιά. Κρατήσεις για τον επίγειο παράδεισο ανακοινώνονται, το καλοκαιράκι είναι εδώ, οι θάλασσες είναι δροσερές αλλά όχι κρύες, όμως επισκέπτες ακόμη δεν καταφτάνουν.

Τα κρούσματα, ο πανζουρλισμός με τα εμβόλια, η οικονομική αστάθεια, οι λιγοστές και πανάκριβες πτήσεις αποτελούν τους κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες.

Προς το παρόν ντόπιοι απολαμβάνουν τις παραλίες και το εξαιρετικό φαγητό στα παραδοσιακά αλλά και στα υψηλής αισθητικής εστιατόρια του τόπου.

Μαζί λοιπόν με τα παραδοσιακά νόστιμα  και επειδή αυξάνονται οι χορτοφάγοι στις μέρες μας, ας προστεθεί και αυτός ο μουσακάς χωρίς κιμά και χωρίς πολλά λιπαρά.

Η αγορά είναι γεμάτη με λαχανικά παραγωγής της κρητικής γης και τα πιο εντυπωσιακά όπως πάντα είναι τα μαύρα αβοκάδο με μόλις 3€ το κιλό και φυσικά οι αγκινάρες, τα χόρτα και τα υπέροχα αρωματικά.

Ιδού λοιπόν ο μουσακάς με ανθότυρο για την τυρένια επίγευση και την κρέμα με αλεύρι ολικής άλεσης. Η εύκολη κρέμα έχει μόνο μία απαίτηση: να ανακατευτεί με ζεστό γάλα για να έχει ωραία υφή.  





για ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκατοστών

 Προτείνω πάντα μικρές δόσεις για ιδιαίτερες συνταγές για να μπορέσετε να το δοκιμάσετε με λίγα υλικά. Η τεχνική φυσικά είναι η ίδια. Ψήνουμε μελιτζάνες, μαγειρεύουμε την γέμιση και βράζουμε κρέμα.

3 μέτριες μελιτζάνες + αλάτι, θυμάρι και μία κουταλιά ελαιόλαδο για το ψήσιμο τους

½ φλιτζάνι ψιλό βιολογικό πλιγούρι

2 κόκκινες πιπεριές

1 πράσινη πιπεριά

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το δικό μου ήταν λίγο μπαμπάτσικο

1 μεγάλο μανιτάρι

1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, η συγκεκριμένη ήταν δικής μου παραγωγής

1 φλιτζάνι ανθότυρο, περίπου 150γρ

λίγα κλαδάκια μάραθου

κόκκινο καυτερό πιπέρι καγιέν όσο επιθυμείτε

3κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για την κρέμα

2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης

1½ φλιτζάνι γάλα, ίσως και λίγο παραπάνω

2 αβγά

 αλάτι, μαύρο πιπέρι

και ½ κουταλάκι κουρκουμά το οποίο ξέχασα να το βάλω στη φωτογραφία των υλικών

λαδόχαρτο για το ψήσιμο

Ετοιμάζω τις μελιτζάνες

Πλένω, αφαιρώ λωρίδες από τη φλούδα και κόβω σε ροδέλες τις μελιτζάνες. Ανακατεύω τις ροδέλες με το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Στρώνω το λαδόχαρτο πάνω στη σχάρα, χωρίς ταψί για οικονομία δυνάμεων και χρόνου. Αραδιάζω από πάνω τις μελιτζάνες και ψήνω στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 25΄περίπου.

Ετοιμάζω τη γέμιση

Πλένω, καθαρίζω και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά και τον μάραθο

Αχνίζω σε χαμηλή θερμοκρασία στη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου το κρεμμυδάκι και το μανιτάρι για 4-5΄, προσθέτω τις πιπεριές, τον μάραθο και την ντομάτα, τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι και σιγοβράζω μέχρι να σωθούν τα ζουμάκια της γέμισης. Προσθέτω και το πλιγούρι, ανακατεύω καλά και στη συνέχεια το ανθότυρο σε χοντρούτσικα κομματάκια

Δεν προσθέτω επιπλέον νερό στη γέμιση, διότι το πλιγούρι θα φουσκώσει από τους χυμούς των λαχανικών.

Ενώ βράζει η γέμιση ετοιμάζω την κρέμα

Ζεσταίνω καλά καλά το γάλα. Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω και ενσωματώνω σιγά σιγά το γάλα. Ανακατεύω καλά τα αβγά σε ένα ποτήρι πριν τα προσθέσω μέσα στην κρέμα, τα προσθέτω  ανακατεύω πάλι και τέλος νοστιμίζω την κρέμα με τα μπαχαρικά.

Κάνω τη σύνθεση με τον γνωστό τρόπο.

Λαδώνω πολύ ελαφρά το ταψί. Αραδιάζω τις μισές μελιτζάνες, απλώνω από επάνω τους τη γέμιση και τη σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιζάνες. Περιχύνω από πάνω την κρέμα και ψήνω στους 200ο για 20 – 25΄.