ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΠΡΙΚΑ. EGGPLANT PAPOUTSAKI WITH CURCUMA AND PAPRIKA.

Διότι δεν εννοείται καλοκαίρι χωρίς να μπει στο πιάτο μία χωριάτικη με λαχανικά του καλοκαιρινού μπαχτσέ –πιπέρια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά ή με κιμά -μουσακά με την κρέμα του- ιμάμ μπαϊλντί με τα ολόγλυκα κρεμμύδια του – κολοκυθοκεφτέδες με τον δυόσμο τους - μελιτζανοσαλάτα καπνιστή – καλαμπόκι στα κάρβουνα ή και βραστό -ωραίο ψητό μπριάμ, καγιανάς, μπάμιες με κοτόπουλου  και τόσα άλλα εδέσματα της πλούσιας γαστρονομικής μας παράδοσης.

Έτσι φουρνίσαμε γεμιστά παπουτσάκια με κρέμα ελαιόλαδου και άπαχο κιμά και για μία πικάντικη νότα μπήκαν στα υλικά και τα δύο εξωτικά μπαχαρικά: ο κουρκουμάς και η πάπρικα.

Για 4-5 άτομα, διότι, ναι μεν ο ένας αρκείται σε μία παραγεμιστή μελιτζάνα, όμως ο διπλανός συνδαιτημόνας ίσως να χρειάζεται δύο για να πιεί και το ωραίο δροσερό κρασάκι του. Φυσικά η γράφουσα έφαγε δύο και δεν έσκασε.


4 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους

600γρ άπαχο κιμά από μοσχάρι

2 πιπεριές μικρές πράσινες ότι έχετε, εμένα μου περίσσεψαν μικρές για γέμισμα

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδου

3-4 μικρές ώριμες ντομάτες

½ μισό ματσάκι μαϊντανό

½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα

3 κουταλιές ελαιόλαδο + 1 κουταλιά για το άλειμμα των μελιτζανών

κουρκουμά

πάπρικα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

και το κρυμμένο υλικό: μία τσιμπιά κανέλα

για την κρέμα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές γεμάτες αλεύρι ΓΟΧ

600γρ ζεστό φρέσκο γάλα

2 αβγά

½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα

½ κουταλάκι πάπρικα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω τις μελιτζάνες:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο και στρώνω στο μεγάλο ταψί του φούρνου ένα λαδόχαρτο. Αφαιρώ το κοτσανάκι και το κάτω μέρος της μελιτζάνας, αν έχει ρόζους, την κόβω κατά μήκος και κάνω και κάποιες χαραματιές στη σάρκα της. Πασπαλίζω με πάπρικα, κουρκουμά, αλάτι και μαύρο πιπέρι και τις αλείφω με ελαιόλαδο. Ψήνω για 20΄, δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν μαλάκωσε η σάρκα τους, αλλιώς τις αφήνω για ακόμη 5΄. Πατάω με ένα κουταλάκι τη σάρκα και την πιέζω για να σχηματιστεί το βαθούλωμα όπου θα μπει η γέμιση.

Ενώ ψήνονται οι μελιτζάνες ετοιμάζω τη γέμιση:

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπερίτσες. Βάζω το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αχνίζω τα λαχανικά για 5΄σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω καλά καλά να μαγειρευτεί ελαφρά.  Τρίβω τις ντομάτες και ψιλοκόβω τον μαϊντανό. Προσθέτω στο σκεύος την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, κουρκουμά και πάπρικα και ελάχιστο νερό και μαγειρεύω για 20΄έως ότου σωθούν τα ζουμάκια της γέμισης. Καίω σχεδόν το μίγμα για να μη βγάλει ζουμάκια την ώρα που ψήνονται τα παπουτσάκια.

Για την κρέμα

 Ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το αλεύρι και προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας δυνατά μέχρι η κρέμα να γίνει σφιχτή και να φεύγει ελαφρά από το κουτάλι. Προσθέτω αλάτι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα και το τυρί. Ανακατεύω τα δύο αβγά για να τα διαλύσω και τα προσθέτω και αυτά στην κρέμα και περιμένω να σφίξει ακόμη περισσότερο  το μείγμα.

Στρώνω ένα μικρότερο ταψί με λαδόχαρτο, αραδιάζω τις μελιτζάνες, τις γεμίζω με τον κιμά, στρώνω από πάνω τους την κρέμα η οποία στέκεται ωραία χωρίς να φεύγει από τα πλαϊνά. Πασπαλίζω με πάπρικα και ψήνω για 30-35΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.