ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ ΝΟΥΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑΛΑΚΙΑ. SAVORY CAKES WITH KASSERI CHEESE, CURED BEEF AND FRESH LITTLE FIGS

 Είναι μερικά φρούτα καλοκαιρινά που τα χαιρόμαστε και τώρα το φθινόπωρο. Τα σύκα είναι μία τέτοια περίπτωση. Τούτα εδώ τα μικρούτσικα θέλουν μόνο ένα καλό πλύσιμο και είναι έτοιμο για να τα απολαύσεις. Έχουν πολύ λεπτή φλούδα, δεν χρειάζονται καθάρισμα και το καλύτερο είναι ότι τα σποράκια είναι ανεπαίσθητα, τα τρως και λιώνουν στο στόμα σου.

Αυτά λοιπόν τα πολύ χαριτωμένα μαυρούτσικα συκαλάκια με την κατακόκκινη σάρκα, μου θυμίζουν τον πατέρα μου. Όταν γύριζε από το χωριό τέτοια εποχή  είχε ένα ωραίο μικρό ψάθινο σκληρό καλαθάκι με χερούλι, όπου κρυβόντουσαν ευλαβικά τοποθετημένα σύκα και ανάμεσα από τα σύκα, διότι ήταν μεγάλη η ποσότητα, έστρωνε συκόφυλλα. Τι μου λέτε τώρα για υλικά συσκευασίας και οικολογικές λύσεις, εδώ μπροστά μας είναι αλλά θα αργήσουμε να τα υιοθετήσουμε. Παρεμπιπτόντως τα κουβαλούσε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, διότι φοβόταν την οδήγηση και ποτέ δεν απέκτησε αυτοκίνητο.





για 18 μικρά κεκάκια, χωρίς μίξερ

3 αβγά

200γρ αλεύρι

130γρ βούτυρο αγελάδας

2 κουταλιές γάλα

100γρα νουά κομμένο σε μικρά κυβάκια

2 κουταλάκια μπέκιν

5-6 μικρά συκαλάκια και όσα υπάρχουν επιπλέον για το στόλισμα

αλάτι και μαύρο πιπέρι

φόρμα για κεκάκια και χαρτάκια-θήκες για κεκάκια

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο .

Λιώνω το βούτυρο

Πλένω τα συκαλάκια, τα στεγνώνω και τα κόβω σε μικρά κομματάκια

Τρίβω το κασέρι.

Τοποθετώ χαρτάκια για κεκάκια μέσα στη φόρμα σιλικόνης που έχω για ψησίματα.  Στρώνω και ένα κομμάτι διπλού λαδόχαρτου για να ακουμπήσω πάνω στη σχάρα του φούρνου επιπλέον κεκάκια μέσα στις θήκες τους γιατί η φόρμα που διαθέτω έχει μικρές υποδοχές και  δε θα τα χωρέσει όλα.

Ανακατεύω τα αβγά με το γάλα, προσθέτω το αλεύρι με το μπέκιν, αλάτι και πιπέρι και σιγά σιγά το χλιαρό βούτυρο. Ανακατεύω και πάλι και ενσωματώνω απαλά το νουά, τα συκαλάκια και το κασέρι.

Γεμίζω τις θήκες και ψήνω για περίπου 25-30΄. Βεβαίωνομαι ότι έχουν ψηθεί χώνοντας μία οδοντογλυφίδα στο κεκάκι.