ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ. SAVORY BISCUITS WITH HAZELNUTS AND ALMONDS.

 




Φθινοπώριασε πραγματικά, τα βουνά τυλίχτηκαν στην ομίχλη και η ατμόσφαιρα στο χωριό είναι υγρή και μυρίζει βρεγμένο χώμα και καπνό από τις καμινάδες.

Ίσως κάπου σε κάποια ζεστή κουζίνα να μπήκε το τσαγερό στην εστία μαζί με μυρωδάτα αρωματικά, ή νερό στον βραστήρα για να εμβαπτιστούν τα πρακτικά φακελάκια.

Εσάς τι ρόφημα σας αρέσει?

Είστε της μοντέρνας τάσης? Ευεξία ευζωία, υγιεινή διατροφή?

Είστε μήπως παραδοσιακοί, πίνετε το τσάι του βουνού που μάζεψε ο παππούς και αποξήρανε με επιμέλεια η γιαγιά η η μαμά?

Έχετε μήπως καταγωγή από μέρη κατάφυτα με φλισκούνι, έρωντα και μαλοτήρα και τα έχετε πάντα στο ντουλάπι σαν φυλακτό?

Βέβαια το παρακάτω κείμενο δεν αφορά το ρόφημα αλλά τι να τσιμπήσουμε μαζί του αν θέλουμε κάτι συνοδευτικό, ένα μπισκοτάκι για παράδειγμα και μάλιστα πικάντικο.

Ιδού λοιπόν κουλουράκια αλμυρά ή μπατόν σαλέ αλλά χωρίς το παραδοσιακό σχήμα του μπαστουνιού για το ζεστό ρόφημα με λεμόνι ή χωρίς.

για 28 κουλουράκια

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125γρ βούτυρο αγελάδας

100γρ νερό

1 κουταλάκι μπέκιν

¾ από το κουταλάκι αλάτι

½ φλιτζάνι χοντροκομμένα φουντούκια και αμύγδαλα φιλές

1 κουταλιές τριμμένο κασέρι ή ότι άλλο τυρί κίτρινο υπάρχει

για το άλειμμα

κρόκος αβγού διαλυμένος σε μία κουταλιά νερού

για να κάνουμε δύο σχέδια κουλουράκια εντελώς προαιρετικά βέβαια

δύο κουταλιές αμύγδαλο φιλέ για το ψήσιμο

γύρω στα 15 ολόκληρα φουντούκια πάλι για το ψήσιμο

 

Αυτή η ζύμη ουσιαστικά είναι της τάρτας,

Όλα τα υλικά εκτός από το τυράκι και τους ξηρούς καρπούς, μπορούν να μπουν στο πολυμηχάνημα της κουζίνας και να ανακατευτούν με πέντε έξι στροφές. Προσθέτω το τυρί και τους ξηρούς καρπούς, δίνω άλλη μία στροφή στο πολυμηχάνημα και βγάζω τη ζύμη για να τη δουλέψω.

Ζυγίζω τη ζύμη, τη χωρίζω σε 28 κομμάτια, και  σχηματίζω σαλιγκάρια και απλές πλεξούδες. Αλείφω τα κουλουράκια με τον κρόκο και στα σαλιγκάρια χώνω στο κέντρο τους από ένα φουντούκι, ενώ στα άλλα πασπαλίζω αμυγδαλάκι.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο, ψήνω τα κουλουράκια για 20-25΄ και τα βγάζω αμέσως για να μη παραψηθούν.