ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΙΦΙ. ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙFI.

Το έχω αναφέρει ξανά ότι τα Χριστούγεννα είναι η παρέλαση των γλυκών και το εκμέκ μου είναι πολύ ελαφρύ και κατάλληλο μετά από ένα γεύμα με υπέροχα χοιρινά και γαλοπούλες.






























Για το σιρόπι

300γρ ζάχαρη

250γρ νερό

1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

λίγα καρφάκια γαρύφαλλου ή ξυλάκια κανέλας αν προτιμάτε

για το κανταΐφι

250γρ κανταΐφι

70γρ βούτυρο αγελάδας

80γρ ψίχα σαν φιστίκ

Για την κρέμα

800γρ γάλα

3 μεγαλοι κρόκοι

150γρ ζάχαρη

70γρ κορν φλάουρ

1 βανιλίνη

70γρ βούτυρο αγελάδας

Ετοιμάζω το σιρόπι:

Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω για ένα λεπτό ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν θα ποτίσει το καυτό ψημένο κανταΐφι.

Λιώνω το βούτυρο, ανοίγω καλά καλά τις κλωστές του κανταϊφιού και ψιλοκόβω το φιστίκι.

Βουτυρώνω καλά καλά το κανταΐφι, το στρώνω σε ένα ταψί, φροντίζοντας να μην έχει πολύ ύψος και πασπαλίζω παντού τα φιστίκια. Το πατάω καλά καλά με το χέρι μου να έχει παντού το ίδιο ύψος.

Ψήνω το κανταΐφι για 30-45΄, ελέγχω αν έχει ροδίσει καλά και το σιροπιάζω.

Ετοιμάζω την κρέμα: Ανακατεύω τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζεσταίνω το γάλα, παίρνω ένα φλιτζάνι και το ανακατεύω με το κορν φλάουρ. Σιγοβράζω το μίγμα μέχρι να δέσει και στη συνέχεια προσθέτω το βούτυρο σε κομματάκια και αποσύρω την κρέμα από την εστία.

Σκεπάζω την κρέμα με μία μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει.

Απλώνω την κρέμα πάνω στο κανταΐφι και το στολίζω με σαντιγί, φιστίκι και λίγα φρούτα.