ΚΡΙΤΑΜΑ ΓΙΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ. BOILED GREENS SALAD WITH SEA FENNEL – KRITAMA WITH PARSLEY AND LEMON.

 Τα χειμωνιάτικα κρίταμα δεν έχουν την αψάδα της θάλασσας, πόσο μάλλον όταν το έδαφος που τα τρέφει είναι και μακριά από την θάλασσα. Είναι όμως πικάντικα, ελάχιστα αλμυρά, καθόλου πικρά. Το αντίθετο μάλιστα είναι πιο γλυκά από τα ραδίκια για παράδειγμα. Πριν πέσει η παγωνιά έκοψα τα τελευταία κριταμάκια από τον αρωματόκηπο μου και τα έβρασα όπως θα έβραζα οποιοδήποτε άλλο χορταρικό.



Για δύο άτομα

½ κιλό κρίταμα

½ ματσάκι μαϊντανού

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω καλά τα κρίταμα από τα χοντρά κοτσάνια και τα λίγο ‘σκουριασμένα’ φυλλαράκια τους. Γεμίζω τον νεροχύτη με νερό και τα ξεπλένω καλά. Στραγγίζω και βράζω τα κρίταμα σε μία γεμάτη με νερό, μεγάλη κατσαρόλα, για 5 λεπτά.

Καθαρίζω πλένω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό.

Βάζω το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αχνίζω τα κρεμμυδάκια σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου λαδωθούν καλά. Προσθέτω τα κρίταμα, τον μαϊντανό, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι νερό και τα σιγοβράζω έως ότου σωθούν όλα τα ζουμάκια. Στύβω το λεμόνι και το προσθέτω στα ζεστά χόρτα.

Τρώγονται μόνα τους σαν σαλάτα στο μεσημεριανό γεύμα ή σαν συνοδευτικό στο κρεατάκι ή στο ψάρι μας.