ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ. POTATO AND SWEET POTATO GRATIN.

Σχεδιασμός για μαγείρεμα δεν προηγήθηκε. Μέσα σε μισή ώρα έπρεπε να αποφασίσω να ψήσω ή να βράσω ή να μαγειρέψω κάτι να φάμε ο σύζυγός μου και εγώ, για να μη χάσω τη βόλτα και τον καφέ με παρέα στον χειμωνιάτικο ήλιο.

Άρχισα την αναζήτηση με μια γλυκοπατάτα ελληνικής καλλιέργειας στο χέρι μου και κατέληξα με μισό κουτάκι κρέμα, το τελευταίο αβγό του ψυγείο και 3-4 φέτες κασέρι. Ένα ωγκρατέν. Μαϊμού όμως, λόγω έλλειψης βασικών υλικών.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι όχι στη συνταγή που είναι πάρα πολύ κοινή εκτός από τον συνδυασμό του πιάτου με ξινοτύρι από τα Γρεβενά που ισορρόπησε τα πληθωρικά σάκχαρα της γλυκοπατάτας αλλά στην περιβαλλοντική ζημιά που γίνεται με τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Με ενοχλεί απίστευτα αυτό που συμβαίνει. Αρνούμαι όμως να είμαι ένα νούμερο στα στατιστικά. Τόσα κιλά πετάν τα εστιατόρια, τόσα οι βιομηχανίες τροφίμων τόσα τα καταστήματα και τόσα τα σπίτια, μέσος όρος τόσα κιλά ανά κάτοικο.

Όχι στο δικό μας σπιτικό δεν πετάμε ούτε φαγητό μαγειρεμένο, ούτε τρόφιμα ληγμένα, ούτε ψωμί. Μαγειρεύω ίσα ίσα τις μερίδες που χρειαζόμαστε. Πίτα, κέικ, κάποιο φαγητό που περισσεύει θα μπει στην κατάψυξη και θα εκτιμηθεί κάποια στιγμή που θα θέλουμε να φάμε κάτι από όλα αυτά. Οι αγορές είναι μετρημένες και ευτυχώς δεν έχω το σύνδρομο των γονιών μου που γεμίζανε ένα πατάρι με ζάχαρες, ρύζι, φασόλια, πελτέδες, ελαιόλαδα και δεν θυμάμαι τι άλλο.

Πολύ σπάνια να πεταχτεί λίγος μαϊντανός ξεχασμένος ή κάποιο λεμόνι που δεν τα κατάφερε να μείνει σώο. Αα επίσης όταν ακουμπάει κάποιο λαχανικό στην πλάτη του ψυγείου που επίσης σαπίζει άθελα μας.

Βέβαια κανείς δεν είναι τέλειος, εκεί που υστερώ είναι η ανακύκλωση και το υπόσχομαι για τη νέα χρονιά ότι θα προσπαθήσω να βελτιωθώ. Για το περιβάλλον!

 




Για δύο μερίδες

1 μεγαλούτσικη γλυκοπατάτα

2 μέτριες πατάτες

2 φύλλα δάφνης

1 μπαχάρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι

4 φέτες κασέρι

για την κρέμα:

1 αβγό

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά πικάντικη μουστάρδα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το σερβίρισμα

3-4 κουταλιές ξινοτύρι

μαύρο πιπέρι

 

Καθαρίζω τις πατάτες, τις πλένω και τις κόβω σε ροδέλες. Βάζω νερό σε μία κατσαρόλα μαζί με τις δάφνες, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και τις πατάτες και τις βράζω για 10΄. Στραγγίζω τις πατάτες. Λαδώνω ένα μικρό ταψάκι και στρώνω τις μισές πατάτες. Απλώνω πάνω από τις πατάτες τις φέτες του κασεριού και σκεπάζω με τις υπόλοιπες πατάτες. Ανακατεύω τα υλικά της κρέμας και την περιχύνω πάνω από τις πατάτες. Ψήνω για 30΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο .

Σερβίρω με το ξινοτύρι, μία φρέσκια σαλάτα μαρουλιού-καρότου και αρκετό μαύρο πιπέρι.