ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ. CLASSIC STUFFED ZUCCHINI AND ARTICHOKES WITH AVGOLEMONO SAUCE.

Σε ποιο φυτό ανήκει το εξωτικό αυτό άνθος?








 

Ανήκει στην αγκινάρα.

Όταν όμως θα δείτε την αγκινάρα με αυτό το υπέροχο άνθος δυστυχώς δε θα τρώγεται. Θα έχουν σκληρύνει τα φύλλα και το κοτσάνι της και η τρυφερή καρδιά της θα έχει εξαφανιστεί.  Κάτι φλούδες από την καρδιά της κατάφερα να κόψω με πολύ κόπο και εγκατέλειψα την προσπάθεια στην δεύτερη αγκινάρα.

Έτσι πολύ απλά άφησα πίσω μου την συνταγή με τις αγκινάρες και αποφάσισα να γεμίσω ωραία φρέσκα κολοκυθάκια της εποχής με κιμά και μέντα από τη γλάστρα μου. Και επειδή ένα κακό δεν έρχεται ποτέ μόνο του, μου γλιστράει από τα χέρια το γυάλινο μπολ με τουλάχιστον ένα κιλό ρύζι καρολίνα.

Μα λέω τι άλλο θα συμβεί. Ευτυχώς τίποτε άλλο. Είχα ρύζι γλασέ και συνέχισα μια χαρά!

Στο φαγητό πρόσθεσα και αγκινάρες. Της κατάψυξης μου, μη σας λέω ψέματα. Το νόστιμο αβγολέμονο έδεσε αρμονικά όλες τις γεύσεις του μαγειρέματος.

Για 4 άτομα, ένα φαγητό της ελληνικής κατσαρόλας

6 μπαμπάτσικα κολοκυθάκια

4-5 καρδιές αγκινάρας

για τη γέμιση:

500γρ μοσχαρίσιος κιμάς

¾ φλιτζανιού ρύζι γλασέ

½ ματσάκι μαϊντανό

3 κουταλιές φρέσκια μέντα

χυμός ενός λεμονιού

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το αβγολέμονο

2 αβγά

1 κουταλάκι κορν φλάουρ

χυμός ενός λεμονιού

αλάτι

για το βράσιμο επιπλέον 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

 

Πλένω το μαϊντανό και τη μέντα και τα ψιλοκόβω. Ανακατεύω τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη μέντα, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο και το ρύζι.

Πλένω και καθαρίζω τα κολοκυθάκια. Ανοίγω τα κολοκυθάκια σχηματίζοντας τρύπα με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και από τις δύο πλευρές. Τα γεμίζω με το μείγμα του κιμά. Βάζω τα κολοκυθάκια στην πολύ βολική πλατιά κατσαρόλα μου, μαζί με τις αγκινάρες κομμένες σε τέταρτα, τα περιχύνω με 3 φλιτζάνια νερό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βράζω σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40΄. Στη μέση του μαγειρέματος γυρνάω προσεκτικά τα κολοκυθάκια από την άλλη πλευρά.

Μόλις βράσουν περιμένω λίγα λεπτά να σταματήσει ο βρασμός και ετοιμάζω το αβγολέμονο. Χτυπάω τα ασπράδια με το κορν φλάουρ, προσθέτω τους κρόκους, ανακατεύω και στη συνέχεια βάζω και το χυμό του λεμονιού. Βγάζω όλο το ζουμάκι από την κατσαρόλα προσεκτικά και το ενσωματώνω στο αβγολέμονο. Περιχύνω το φαγητό με τη σάλτσα και το κουνάω κυκλικά για 3-4 λεπτά για να μη κόψει η σάλτσα.