ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ . KRITSINIA (BREADSTICKS) WITH WHOLE WHEAT FLOUR AND KEFALOGRAVIERA CHEESE.

 Είμαι στο χωριό είναι μεσημέρι και ο ήχος που χαϊδεύει τα αυτιά μου είναι κάποια γλυκύτατα πουλάκια και ένας ζωηρός δρυοκολάπτης που βαράει αλύπητα την ξύλινη παλιά κολώνα που στηρίζει δίκτυα με γραμμές του χωριού.  Που και που ακούγονται οι καμπάνες της εκκλησίας ή κάποιο τρακτέρ που οργώνει γειτονικά μας κτήματα.

Την ίδια ώρα μεσημέρι άθελα μου κάνω τη σύγκριση με τους θορύβους στην πόλη. Όσο και να αγαπώ την πόλη μου δυστυχώς στη δική μου γειτονιά, ησυχία δεν υπάρχει.

Οι ατέλειωτες ανακαινίσεις που εξελίσσονται στις παλιές πολυκατοικίες της δεκαετίας 70-80, γκρεμίσματα, μηχανήματα που κόβουν ατέλειωτα μέτρα κάγκελων και πλακιδίων, συζητήσεις μεταξύ των τεχνιτών που μάλλον είναι κουφοί όλοι τους αλλιώς δεν εξηγείται γιατί φωνάζουν τόσο πολύ.

Κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα που η μηχανή τους ακούγεται σα να εκρήγνυται ηφαίστειο

Συνεργεία που απορώ πως παίρνουν την άδεια λειτουργίας τους μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ένα νέο συνεργείο μεγάλων μηχανών άνοιξε τις μικρές πλην όμως δυναμικές του πύλες. Έχετε ποτέ προσέξει πόσο θόρυβο κάνουν όταν ξεκινούν και μαρσάρουν αυτά τα αξιοπερίεργα θηρία ατελείωτου κυβισμού? Εντυπωσιάστηκα.

Ακόμα και τα πουλιά, οι γλάροι, οι δεκαοκτούρες, οι καρακάξες συμβάλλουν σε όλη αυτή τη φασαρία, αντί να ισορροπήσουν την κατάσταση να σε κάνουν να ηρεμήσεις και να σκεφτείς ότι η φύση είναι εδώ.

Με το κριτσίνι στο μικρό χεράκι η γλυκιά μου εγγονούλα, ακούγοντας το απορριμματοφόρο της λαϊκής να ωρύεται με τέρμα όλα τα γκάζια, ανοίγει το στοματάκι της σε ένα ολοστρόγγυλο όμικρον.

Οι θόρυβοι της πόλης μπορεί να είναι εφιαλτικοί όμως η φαντασία ενός μικρού παιδιού , τα αθώα ματάκια τα μετατρέπουν όλα μαγικά και μπαίνουμε στο παιχνίδι των ήχων.

Ναι ,της λέω

Ακούς? ίουυ ίουυ ίουυ.

Αυτό ήταν για μένα. Η προσπάθεια μου δεν ήταν να προσπαθήσω να ξεχάσω το θόρυβο αλλά να το διασκεδάσω μαζί με την μικρή.

Το απορριμματοφόρο είναι το ίουυ ίουυ

Το εργαλείο που κόβει τα πλακάκια  και τα κάγκελα είναι κζζζζζζιιιιιιιιν

Τα γκρεμίσματα είναι μπουυυυμ

Η μηχανή μεγάλου κυβισμού που πάει και έρχεται είναι βροοοουυυυυμ

Τα αυτοκίνητα που περνούν και χαλούν τον κόσμο είναι ντι ντιτ ουγκκκ

Το αεροπλάνο είναι ααααουυυυυγκκκκ. Πετάει πετάει

Και οι γλάροι που μάλλον είναι πολύ κακά πουλιά, διότι πολύ συχνά μαλώνουν και τσιμπιούνται στον αέρα μεταξύ τους σε απίθανα ακροβατικά κάνουν γκλα γκλα γκλα γκλα

Τα υπόλοιπα πουλάκια είναι τσιου τσίου

Ναι η ζωή είναι ωραία ανάλογα με τι μάτια την αντικρίζεις . Buongiorno principessa!!!!

Α ναι έχω και συνταγή. Είναι μία παραλλαγή από τα κριτσινάκια που συνηθίζω να ψήνω και όταν βαριέται ο μικρός σας θησαυρός στο καρότσι στη βόλτα, δώστε του ένα στο χεράκι.

Για περίπου 19 κριτσίνια ελαιολάδου χωρίς αλάτι



140γρ μαλακό αλεύρι

120γρ αλεύρι ολικής

60γρ κεφαλογραβιέρα

60γρ ελαιόλαδο

100γρ νερό ή αφέψημα από τσάι του βουνού

1 κουταλιά μέλι

½ κουταλάκι μπέκιν

2 κουταλιές ηλιόσπορους

1 κουταλιά σπόρους τσία, εντελώς προαιρετικό, άσε που φεύγουν τα σκασμένα όταν τα πιάνεις και κάνουν χάλια τα ρούχα σου.

στους 180ο

Τρίβω το τυρί.

Με το πολυμηχάνημα κουζίνας, τον μεγάλο πολυκόφτη έκανα τη ζωή μου εύκολη.

Έβαλα πρώτα όλα τα υγρά υλικά, ρύθμισα στην πρώτη σκάλα το μηχάνημα και τα έκανα δύο – τρεις γύρους.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο , πάνω κάτω στις αντιστάσεις.

Κοσκίνισα τα άλευρα τα πρόσθεσα και αυτά μαζί με την κεφαλογραβιέρα και τα ανακάτεψα στο μηχάνημα έως ότου γίνουν μπάλα γύρω από την λεπίδα της μηχανής. Βγάζω τη ζύμη τη ζυγίζω και την χωρίζω σε 19 μπαλάκια, τα πιέζω και μοιράζω στο κέντρο τους ίση ποσότητα από ηλιόσπορους. Πλάθω τα μπαλάκια σε μπαστούνια, τα βουτάω στους σπόρους τσία, τα ακουμπώ σε λαδόχαρτο και ψήνω για 20΄.  Αφήνω τα κριτσίνια για άλλα 10΄μέσα στο φούρνο να σφίξουν .