ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ‘ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ’ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ.

Λεμούριοι και παπαγάλοι περικύκλωσαν τις σαρδέλες αλλά θα αφήσουμε τα εξωτικά όντα και θα πάμε στα δικά μας ελληνικά μαγικά μονοπάτια.

Οι σαρδέλες του Αιγαίου συναντήθηκαν με τα φύλλα του ξινόμαυρου της Νάουσας και αγκαλιάστηκαν στον πάγκο της κουζίνας μου. Συνέχισαν τη συνάντηση στο φούρνο, για την ευκολία της κατά τα άλλα μαγείρισσας περιωπής και την επόμενη φορά θα βάλω αυτά τα ψαράκια στα κάρβουνα όπου όμως χρειάζεται λίγη προσοχή και κάποια εμπειρία στη διαχείριση της φλόγας.

Δεν δίνω ποσότητες, ανάλογα με τα άτομα, ενδεικτικά προτείνω 6-7 σαρδέλες για τον καθένα τουλάχιστον.

Οι χορτοφάγοι παρακαλώ ας μη διαβάσουν τις οδηγίες προετοιμασίας των ψαριών.

 












Τα εκλεκτά υλικά:
σαρδέλες ημέρας χωρίς το κοκαλάκι τους
αμπελόφυλλα από βάζο, εμείς βάζουμε του αμπελιού μας από την ποικιλία του ξινόμαυρου. Αν θέλετε να δείτε πως τα διατηρώ στο βάζο μπορείτε να το δείτε εδώ.https://aromatikesistories.blogspot.com/2015/06/blog-post_34.html
κουκουνάρια
κάππαρη τουρσί
αλάτι
μαύρο πιπέρι
χυμός λεμονιού
ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
φέτες ντομάτας για το ταψί
 
Λοιπόν ιδού οι απαραίτητες προετοιμασίες για να φάει κάποιος σε δύο μπουκίτσες τα ντολμαδάκια.
Κόβω με ένα ψαλιδάκι όλες τις ουρίτσες και αφαιρώ και τα κεφαλάκια. Αφαιρώ το κεντρικό κοκαλάκι αραδιάζω τα φιλέτα, αλατίζω, τρίβω μαύρο πιπέρι και τα περιχύνω με ελαιόλαδο. Βάζω στο κάθε ψαράκι κουκουνάρια και κάππαρες και τα διπλώνω.
Αραδιάζω πάνω στον πάγκο αμπελόφυλλα και βάζω στο κέντρο τους από ένα ψαράκι. Τυλίγω το κάθε αμπελόφυλλο όπως ακριβώς τυλίγω τα ντολμαδάκια με ρύζι.
Κόβω σε λεπτές φέτες ντομάτες και προσπαθώ να τις στραγγίσω από τους χυμούς τους. Πασπαλίζω με αλάτι και ελαιόλαδο τις ντομάτες και απλώνω τα τυλιγμένα ψαράκια πάνω τους. Ραντίζω τα ψαράκια με ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού και πασπαλίζω με αλάτι και ελάχιστο μαύρο πιπέρι. Ψήνω στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 20΄.