ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ KAI TΥΡΙΑ. CANNELLONI WITH SHRIMPS AND GREEK CHEESES.

Θυμάμαι όταν έψησα για πρώτη φορά κανελόνια. Ήμουν 18 ή 19 χρονών στο πατρικό μου σπίτι. Η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη και ήμουν περικυκλωμένη από αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικών και φυσικά τη βίβλο της εποχής την Χρύσα Παραδείση. Μελετούσα λοιπόν όλα τα δεδομένα μου για πάρα πολύ ώρα ώσπου αποφάσισα να κάνω έναν συνδυασμό, κατάλαβα όμως από τότε ότι εκτός από τα εκλεκτά υλικά τρία ήταν τα σημαντικά σημεία της εκτέλεσης που έπρεπε να προσέξω.

Η σάλτσα να είναι αρκετή

Τα γεμισμένα κανελόνια να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μη θυμίζουν λαζάνια

Να είναι σκεπασμένα κατά τη διάρκεια του ψησίματος

Τα κανελόνια, είναι από τις πιο πολύπλοκες συνταγές ζυμαρικών. Θέλουν τη σάλτσα τους τη ζουμερή, τη βελούδινη μπεσαμέλ, έναν ωραίο σπιτικό ζωμό και τέλος τη νόστιμη γέμιση που θα δώσει και την επίγευση του πιάτου. Για να μη τα πολυλογώ χρειάζονται χρόνο, υπομονή και προσοχή αξίζουν τον κόπο όμως.

Ο αλεσμένος στον μύλο των μπαχαρικών μου κόλιανδρος δίνει μία ευχάριστη γλυκιά πικάντικη μπαχαρένια νότα. Καμία σχέση με τα φύλλα του κόλιανδρου που η γεύση τους είναι ζωηρή πολύ φρέσκια και έχουν μία δυνατή βοτανική νότα.





13 κανελόνια γέμισα που μπορούν να φάνε 4-5 άτομα

Για τη γέμιση

800γρ γαρίδες, περίπου 18 κομμάτια

200γρ ανθότυρο

2 κουταλιές μπεσαμέλ, από την παρακάτω συνταγή

2 κουταλιές σάλτσα ντομάτα, από την παρακάτω αντίστοιχη συνταγή

3 κουταλιές κοπανισμένο κρίθινο παξιμάδι

μαύρο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

30γρ βούτυρο

30γρ αλεύρι

1 αβγό

500γρ γάλα

100γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα

1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

400γρ έτοιμη σάλτσα, έβαλα από βάζο δικό μου

½ ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή ένα πολύ μικρό

300ml zωμός κοτόπουλου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ζωμός

Βράζω ένα μπουτάκι κοτόπουλου και κρατώ το ψαχνό του για κάποιο άλλο μαγείρεμα. Μετρώ περίπου 300ml από το ζωμό.

Σάλτσα

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω για λίγα λεπτά στο ελαιόλαδο. Σβήνω με το κρασί, προσθέτω την ντομάτα, τη σάλτσα και σιγοβράζω για 10΄. Προσθέτω το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και κλείνω τη θερμοκρασία της εστίας.

Μπεσαμέλ

Λιώνω το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι. Ψήνω για λίγα λεπτά το μείγμα και προσθέτω ζεστό το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου δέσει το μείγμα. Συνεχίζω με την προσθήκη του αβγού και του τυριού. Αλατίζω και αλέθω αρκετό πιπέρι. Θέλω η μπεσαμέλ να μη σφίξει πολύ για να μπορεί να καλύψει όλα τα κανελόνια.

Γέμιση

Καθαρίζω το κέλυφος από τις γαρίδες και βγάζω το εντεράκι τους. Κόβω τις γαρίδες σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Σύνδεση

Αδειάζω μέσα σε ένα ταψάκι όλη τη σάλτσα.

Γεμίζω ένα ένα τα κανελόνια με προσοχή για να μη σπάσουν και τα ακουμπώ πάνω στη σάλτσα. Θα προτιμούσα να είχα μεγαλύτερο ταψί αλλά δεν είχα αυτή την ευκολία.

Απλώνω πάνω από τα κανελόνια την μπεσαμέλ, καλύπτω με λαδόχαρτο και ψήνω στους 180ο για 40΄. Ξεσκεπάζω το ταψί στα τελευταία 10΄για να ροδίσουν ελαφρά.