ΣΤΑΦΥΛΙ ΑΛΕΙΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ. GRAPES JELLY WITHOUT SUGAR

Γλυκοφθινοπώριασε. Η αγουρίδα έγινε αγάλι αγάλι μέλι. Οι μέλισσες το αντιλήφθηκαν και στήνουν ζουζουνιστό χορό γύρω από τα χρυσά σταφύλια. Είναι τόσο συνεπαρμένες από τη μελένια γεύση των σταφυλιών που ούτε σε τσιμπάν αν κατά λάθος τις πιάσεις μαζί με το τσαμπί.
Αυτό το γλυκό φθινόπωρο προσπάθησα να κρατήσω σε αυτή τη μαρμελάδα-άλειμμα χωρίς ζάχαρη. Όσο πιο γλυκά τα σταφύλια τόσο πιο γλυκό θα γίνει το άλειμμα.
Ας αφήσω τα ψέματα. Ποιο φθινόπωρο, πάλι για την εγγονή πειραματίστηκα. Ααααχχχχ

 

Για περίπου 1 κιλό έτοιμο άλειμμα - μαρμελάδα
1.900γρ σταφύλια σουλτανίνα
2 βερίκοκα
μία φλούδα λεμονιού
200ml χυμός φρούτου χωρίς ζάχαρη, μήλου έβαλα εγώ. δεν είχα τον αποχυμωτή μου για να κάνω το δικό μου χυμό. Την επόμενη φορά.
Ο στόχος είναι να βράσουν τα σταφύλια έως ότου μείνουν μισά σε όγκο για να είναι πιο συμπυκνωμένα τα σάκχαρά τους.
Πλένω τα τσαμπιά και βγάζω μία μία τις ρόγες φροντίζοντας να μη μείνουν κοτσανάκια.
Αλέθω τις ρόγες και τα βερίκοκα στον πολυκόφτη. Βάζω τον πολτό των σταφυλιών να βράσει μαζί με τον χυμό και τη φλουδίτσα του λεμονιού.
Βράζω για μία ώρα περίπου σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας κάθε τόσο. Καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο μόλις οι φουσκάλες είναι πιο μεγάλες και σκάνε πιο αργά και το μείγμα αρχίζει να κολλάει στον πάτο.
Αποστειρώνω τα βάζα μου στον φούρνο στους 140ο για 20΄και τα γεμίζω με το καυτό άλειμμα. Κλείνω με τα επίσης αποστειρωμένα καπάκια και τα αναποδογυρίζω. Αφήνω τα βαζάκια για 12 ώρες ανάποδα.
Στο άλειμμα μπορεί να προστεθεί και λίγο μέλι ή πετιμέζι από άσπρα σταφύλια όμως.