ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΔΑΝΑΗ.HANDMADE TRAHANAS WITH VEGETABLES AND YOGURT.FOR OUR LITTLE DANAI.

Αχ του παιδιού μου το παιδί

Για αυτούς τους μικρούς αθώους ώμους, για αυτό το πλασματάκι που κοιτάει ανέμελα τη ζωή μπροστά του άπλωσα πρώτη φορά στη ζωή μου τραχανά. Ναι για το εγγόνι σου μπορείς να κάνεις και να αντέξεις τα πάντα. Για να μη συνεχίσω με μελό κλισέ το κλείνω εδώ.

Είναι απαιτητικό το άθλημα του τραχανά. Θέλει αεράκι, αλλά και ζέστη και χώρο για να το απλώσεις. Είχα τις ιδανικές συνθήκες, τον καλό καιρό, τον χρόνο, το σπίτι με αυλή, την καλή συνταγή, αλλά κυρίως είχα το κίνητρο.

Η δόση είναι μικρή για αρχάριους στο άθλημα. Προτείνω αλλά και εφαρμόζω πάντα την αρχή: καλύτερα λίγο και αν πετύχει επανάληψη για επιβεβαίωση. Η συνταγή είναι της Σούλας της καλής μου γειτόνισσας.

Αλλά αν θέλετε διπλάσια δόση μπορείτε να τη δείτε στο νέο μου βίντεο εδώ: 

https://youtu.be/bfXfsWwJvYQ


 

Η δόση είναι μικρή για αρχάριους στο άθλημα. Προτείνω αλλά και εφαρμόζω πάντα την αρχή: καλύτερα λίγο και επανάληψη για επιβεβαίωση.

Για περίπου 1,5 κιλού έτοιμου τραχανά

750γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

625γρ χοντρό σιμιγδάλι

500γρ στραγγιστό γιαούρτι

50γρ βούτυρο αγελάδος

για τα λαχανικά

2 μικρά ξερά κρεμμύδια

250γρ πράσινες πιπεριές κέρατο

1 μικρή ντομάτα

250γρ καρότα

 

Ετοιμάζω πρώτα τα λαχανικά.

Καθαρίζω, πλένω όλα τα λαχανικά και τα βάζω να βράσουν χοντροκομμένα σε 2 φλιτζάνια νερό έως ότου μαλακώσουν. Πατώ με το πιρούνι τα λαχανικά καλά καλά και τα αφήνω να κρυώσουν.

Ξεκινώ τη διαδικασία το βράδυ, επειδή το ζυμάρι πρέπει να μείνει κάποιες ώρες.

Λιώνω το βούτυρο και βρέχω 200γρ από το σιμιγδάλι.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω ένα ένα όλα τα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω όλο το βράδυ.

Ζυμώνω ξανά την επόμενη μέρα τη ζύμη και τη χωρίζω σε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός μικρού αβγού. Ανοίγω τα μπαλάκια σε πλατιά φυλλαράκια με τον πλάστη μου. Η χρήση μιας μηχανής για φύλλα διευκολύνει την κατάσταση αλλά η ζύμη μου ήταν τόσο λίγη που τα άνοιξα αρκετά γρήγορα. Απλώνω όλα τα πιτάκια πάνω σε ένα τραπέζι, στο οποίο έχω στρώσει τραπεζομάντηλο και τα σκεπάζω με ένα άλλο τραπεζομάντηλο ή ένα μεγάλο κομμάτι από τούλι.

Αφήνω τα κομμάτια να στεγνώσουν και μετά από 2 ώρες τα γυρίζω από την άλλη πλευρά. Ελέγχω τα πιτάκια κάθε τόσο για να δω αν στέγνωσαν καλά. Θα πρέπει να σπάνε εύκολα να κάνουν κρούστα και θόρυβο όταν τα αφήνεις να πέσουν από το χέρι σου. Θέλει 5-6 ώρες τουλάχιστον, εγώ βοήθησα την κατάσταση με έναν ανεμιστήρα.

Κόβω τα πιτάκια στα δύο και μετά σε μικρότερα και τα αλέθω λίγα λίγα στον πολυκόφτη. Προσθέτω ελάχιστο αλεύρι κάθε τόσο για να βοηθήσω την κατάσταση.

Απλώνω τον τραχανά ξανά στον αέρα πάνω στο τραπέζι όλο το απόγευμα.

Μαζεύω το βραδάκι τον τραχανά μέσα σε ένα ταψί και για μία βδομάδα έως και 10 μέρες περίπου, τον βγάζω έξω στον ήλιο σκεπασμένο να στεγνώσει καλά.

Διατηρώ τον τραχανά σε αποστειρωμένα καθαρά βάζα και καπάκια.