ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ. OKRAS WITH LEMON, CHICKEN AND AGOURIDA, JUICE OF UNRAPE GRAPES.

Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι και παρόλο που πέρασε και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και πλησιάζει ο Δεκαπεντάγουστος ακόμα υπάρχουν άγουρα σταφύλια στις κληματαριές.

Προσοχή η συνταγή δεν ενδείκνυται σε ανθρώπους που δεν τρώνε τις μπάμιες και είναι πολλοί ανάμεσα μας. Εμείς πάντως τις αγαπάμε αυτές τις μικρές πράσινες οβίδες και σε αυτή τη λεμονάτη εκδοχή.

Αν δεν υπάρχει κοντά σας κληματαριά, υπάρχει και έτοιμο προϊόν συσκευασμένο, φτηνό όμως δε το λες!

Ψύχραιμα τώρα όπως το βλέπω θα του ταίριαζε και ο χυμός από ένα λάιμ!




Για 2 άτομα

300γρ μικρές, τρυφερές φρέσκες, με πράσινο το στεφανάκι γύρω από το κεφαλάκι τους, μπάμιες

1 μπουτάκι κοτόπουλου

1 ξερό κρεμμύδι

1 τσαμπάκι άγουρου σταφυλιού σουλτανίνας, χωρίς κουκούτσι είναι προτιμότερο να είναι το σταφύλι

λίγα κλαδάκια φρέσκου μελισσόχορτου (προαιρετικό, εκτός αν έχετε και εσείς στη γλάστρα σας)

½ ματσάκι μαϊντανού

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός

5 κουταλιές ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια ζωμό του κοτόπουλου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Βράζω το μπουτάκι για 30΄, το αφήνω να κρυώσει και το ξεκοκαλίζω.

Χωρίζω τις ρόγες από τα βλασταράκια τους και τις πατώ με μία πρέσα πουρέ για να βγάλουν τους χυμούς τους.

Πλένω καθαρίζω και ψιλοκόβω τα αρωματικά.

Χοντροκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Προσθέτω σιγά σιγά τις μπάμιες, τα αρωματικά, το ξύσμα, το χυμό και δύο φλιτζάνια από το ζωμό του κοτόπουλου. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι, αφήνω να βράσουν για 35-40 λεπτά σε σιγανή θερμοκρασία και στο τελευταίο πεντάλεπτο, βάζω ανάμεσα στις μπάμιες και τα κομματάκια του κοτόπουλου.