ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ. TSOUREKIA WITH DRIED YEAST

Γενικά για τα αρτοσκευάσματα και όπου απαιτείται προτιμώ την φρέσκια μαγιά αλλά όταν  αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιώ την ξηρή σε φακελάκι. Ακολούθησα τις οδηγίες πάνω στο φακελάκι τους και τα υλικά είναι της δικής μου αρχικής συνταγής. Απλά αυτά τα τσουρέκια τα έκανα με παραπάνω αλεύρι και η υφή τους είναι πιο γεμάτη.






 

Για έξι τσουρέκια των 300γρ                                                                                     

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

3 ξηρές μαγιές

4 αβγά

300γρ ζάχαρη

300ml γάλα

140γρ λιωμένο βούτυρο αγελάδος

ίσως χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο για το ζύμωμα

αρωματικά: κακουλέ, μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια, ξύσμα πορτοκάλι

ένας κρόκος + μία κουταλιά γάλα για το άλειμμα

φιλέ αμυγδάλου για το ψήσιμο

 

Κάνω χυλό με 150γρ από το αλεύρι, τις ξηρές μαγιές και 200γρ από το γάλα, αφού το ζεστάνω πρώτα.

Αφήνω τον χυλό να φουσκώσει για 30΄.

Ανακατεύω τα αβγά, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα, προσθέτω το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια σιγά σιγά το αλεύρι εναλλάξ με το λιωμένο βούτυρο. Η ζύμη γίνεται σφιχτή και ζυμώνεται χωρίς να κολλάει στα χέρια μου.

Σκεπάζω το δοχείο με τη ζύμη και την αφήνω να φουσκώσει για 1-2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.

Χωρίζω τη ζύμη σε 6 κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε 3 λωρίδες πλέκω τσουρέκια και τα ακουμπώ πάνω στο λαδόχαρτο. Αφήνω τα τσουρέκια να φουσκώσουν, τα αλείφω με τον κρόκο και τα πασπαλίζω με το αμύγδαλο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25΄. Βγάζω αμέσως τα τσουρέκια από τον φούρνο για να μη στεγνώσουν.