ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ. BARBEQUED RED FLORINIS PEPPERS AND SWEETCORN.

 Αναμνήσεις από τα καλοκαιρινά ψησίματα.

Τούτη εδώ η σαλάτα ήταν ένα πιάτο από ένα ωραίο ελληνικό αρωματικό τραπέζι οικολογικής συνείδησης. Τη φωτιά που έψησε τα λαχανικά, τροφοδοτούσαν τα ξυλαράκια που τακτοποίησε με επιμέλεια ο σύζυγός μου από κλαδέματα ελιάς από λίγα δεντράκια που συντηρούμε στην Καλλικράτεια. (δεν είναι και κανένας ελαιώνας). Το ωραίο με αυτά τα κλαδάκια είναι ότι καίγονται πολύ ωραία, κάνουν σωστή φλόγα και βέβαια γίνεται και μία ωραία ανακύκλωση. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως και να μη ωραιοποιούμε την κατάσταση, τα κλαδάκια τα κρατάμε, διότι δεν έχουμε τρόπο να τα πετάξουμε. Χωρίς αγροτικό αυτοκίνητο, δεν ολοκληρώνονται σωστά οι αγροτικές εργασίες.

Τούτα τα λαχανικά λοιπόν, μπαίνουν πάντα πρώτα στην ψησταριά και μετά ακολουθούν οι πρωτεϊνες, το μενού όμως δεν είχε κρέατα, ήταν χορτοφαγικό.

Μελιτζάνες ψητές στα κάρβουνα, σαλάτα με μπόλικα ψητά αγαπημένα κουκουνάρια. Σαλάτα

Φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά με κρίθινα παξιμάδια και πράσινες ελιές. Σαλάτα

Το κυρίως μαγείρεμα ήταν αγκινάρες στο φούρνο με σάλτσα λαχανικών και κάλυψη από φέτες ντομάτας με μπόλικο θυμάρι.

Το κρασί που μπήκε στα ποτήρια μας ένα δροσερό λευκό ιδιαίτερο κρασί από την ποικιλία της κυδωνίτσας.

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά η φωτιά στο τζάκι ή ψησταριά και τα απαλά κύματα της θάλασσας κάνουν ωραία παρέα. 


Για 4 άτομα

4 πιπεριές Φλωρίνης

2 καλαμπόκια

λίγα ρεπανάκια για την όρεξη

μία σκελίδα σκόρδου

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ψήνουμε τις πιπεριές πάνω στην τριζάτη φλόγα των ξύλων της ελιάς μέχρι να μαυρίσει καλά η φλούδα τους. Περιμένουμε να ηρεμήσει η φλόγα και βάζουμε τα καλαμπόκια για λίγα λεπτά ίσα να τα ψήσει η θερμότητα από τα κάρβουνα. Λίγο τα μαυροκαπνίσαμε, αλλά ευτυχώς δεν ήταν καθόλου πικρά.

Βάζω τις ψημένες πιπεριές μέσα σε σακούλα ,την κλείνω, περιμένω λίγα λεπτά, βάζω γάντια, τις καθαρίζω, αφαιρώ όλα τα σπόρια και τις κόβω σε μικρά κομμάτια.

Παίρνω τα καλαμπόκια και με το μαχαίρι τα κόβω κάθετα για να πάρω τους ψημένους σπόρους. Κόβω και τα ραδικάκια σε φετούλες, τρίβω το σκόρδο και συνθέτω τη σαλάτα. Ανακατεύω τις πιπεριές με τα καλαμπόκια και το σκόρδο, προσθέτω το λαδόξυδο, αλάτι πιπέρι και γύρω γύρω από τα λαχανικά αραδιάζω τις φετούλες από τα ραδίκια.