ΛΑΔΟΨΥΧΙΑ. GREEK TRADITIONAL BREAD TOMATO AND ONION DISH

Λαδοψύχια ή λαδοψυχιά, μία απλή παρασκευή, στη φιλοσοφία του απλού και λιτού φαγητού που συνδέει το σήμερα με το χθες.

Η λέξη το φανερώνει: λαδάκι και ψίχουλα ή κάτι που έχει ψυχή μέσα. Ψυχή ελληνική στα χέρια φτωχής στοργικής μαμάς που προσπαθεί να γεμίσει το τραπέζι με κάτι νόστιμο από το φανάρι, τον μπαχτσέ και το κατώγι του σπιτιού της.

Συνταγή που διάβασα σε πρόταση για ελληνικό πρωινό από παραδοσιακές συνταγές της Δωδεκανήσου και με προσέλκυσε το όνομά της.

Η τουριστική περίοδος για πολλά μέρη στην Ελλάδα έχει κλείσει και οι σχετικοί με την εστίαση και τα ξενοδοχεία κάνουν τον απολογισμό τους και όχι απαραίτητα τον οικονομικό. Υπάρχει ελπίδα κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι να βάζουν μαζί με τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, ακόμη περισσότερες συνταγές από τα παλιά.

Δεν έχει την ομορφιά των πανκεικς και τη γεωμετρική συμμετρία τους, αλλά όποιος έχει φαντασία μπορεί με μία ματιά να αισθανθεί την ώριμη ελληνική ντομάτα, το ζυμωτό ψωμί, τα μελένια κρεμμύδια, το εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Το αβγό είναι δική μου προσθήκη για να κάνω πιο ελκυστικό το πιάτο και να θυμίζει επιλογή brunch



Για δύο άτομα

1 ώριμη μεγάλη ντομάτα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2 φέτες μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το ψωμί πρέπει να έχει σφιχτή ζύμη, να μην είναι αφράτο για να απορροφήσει όμορφα το λαδάκι και τη ντομάτα.

Πλένω και ψιλοκόβω την ντομάτα και τη στραγγίζω από τους χυμούς της. Κόβω σε μεγάλα κυβάκια το ψωμί.

Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες το κρεμμύδι. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και αχνίζω σε χαμηλή θερμοκρασία τις ροδέλες μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτω τα ψωμάκια και την ντομάτα και ανακατεύω για 3-4 λεπτά για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

Σερβίρω τη λαδοψυχιά σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι σπάω και ένα αβγό μάτι. Ακουμπώ προσεκτικά το αβγό πάνω στη λαδοψυχιά και τρίβω μπόλικο πιπέρι από τον μύλο.