ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. HOMEMADE SUNDRIED TOMATOES FROM SCRATCH.

 Το μακρύ ταξίδι μιας ντομάτας προς την μεταμόρφωσή της σε λιαστή και πως όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε.

Αποφάσισα να κάνω λιαστές μέσα στο Σεπτέμβριο, κάτι οι συνεχόμενες ζέστες, κάτι το είχα ξεχάσει να το επιχειρήσω τον Αύγουστο, ε είπα ο ήλιος καίει, αντιηλιακό βάζουμε φουλ, ας στεγνώσω λίγες ντομάτες να το περάσω και αυτό το άθλημα.

Γεμίζω ένα ταψί λοιπόν και περιμένω περιμένω. Βγάζω το ταψί στον ήλιο στην αυλή, βάζω το ταψί μέσα στο σπίτι. Τρεις τέσσερις μέρες  αυτό τίποτα, χαμπάρι τα πομοντόρια, ακλόνητα με τους χυμούς και τις καμπύλες τους. Α θα μου σαπίσουν, τα βάζω στο φούρνο για 2-3 ώρες. Έλα που έπρεπε να φύγουμε Θεσσαλονίκη. Πακέτο τα πομοντόρια. Ξανά στο μπαλκόνι το ταψί, το απόγευμα μέσα. Δύο τρεις μέρες αυτή η διαδικασία, ελάχιστη αλλαγή,  τα έβαλα στο φούρνο και πάλι για 2-3 ώρες και πακέτο ξανά χωριό. Μια δυο μέρες στον ήλιο και τελείωσε το βασανιστικό για τις ντοματούλες ταξίδι. Πόσο παχουλές ξεκινήσανε και πόσο απομείνανε. Φαίνεται στην φωτογραφία με τα δύο ταψιά.

Είμαι χαρούμενη όμως που το έκανα και το τελείωσα.

και εδώ είναι το βίντεο από την 2η προσπάθεια μου την επόμενη χρονιά στο τρομερό καλοκαίρι του 2023 με τις περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα μας: 

https://youtube.com/shorts/4b7JmG1zS

Η δοσολογία είναι όσο θέλουμε, η εκτέλεση είναι το πολύπλοκο της υπόθεσης

Χρειαζόμαστε:

ντομάτες πομοντόρια ώριμες, χοντρούτσικες και αν γίνεται το ίδιο μέγεθος

αλάτι χοντρό

λαδόχαρτο

βαθύ ταψί, γιατί έχει κάποιες άτιμες μελισσούλες, που χώνουν τη μουσούδα τους μέσα στο τούλι για να ρουφήξουν ότι μπορούν

πολύ πυκνό τούλι ή παλιά κουρτίνα για το αέρινο σκέπασμά τους

μανταλάκια για τον αέρα

Τι κάνω

Πλένω τα ντοματάκια

Κόβω τα κοτσάνια από τα ντοματάκια.

Κόβω τα ντοματάκια στη μέση κατά μήκος.

Στρώνω στο βαθύ ταψί του φούρνου ένα λαδόχαρτο και αραδιάζω τα μισά κομμένα ντοματάκια.

Πασπαλίζω τα ντοματάκια με χοντρό αλάτι.

Σκεπάζω με το τούλι τα ντοματάκια στερεώνω με μανταλάκια και τα βγάζω έξω σε προσήλιο μέρος μέχρι το απόγευμα που θα πέσει ο ήλιος. Αλλάζω το λαδόχαρτο γιατί τα ντοματάκια αφήνουν την υγρασία τους. Κρατώ το χαρτί για μία επόμενη αλλαγή.

Τώρα αν ο ήλιος είναι συνεχόμενος μπορεί σε μία βδομάδα να αποξηρανθούν, αλλά εγώ έτυχα σε κάτι άτιμες συννεφιές εξ ου και όλη η ταλαιπωρία. Σε περίπτωση που εμφανιστούν άσπρα σημαδάκια μούχλας, τότε σίγουρα θα πρέπει να μπουν στο φούρνο αλλιώς ξεχνάμε ολόκληρη την ιστορία.

Στο φούρνο τα αφήνω για 3 ώρες στους 100ο  αντιστάσεις πάνω κάτω