ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕΔΑΚΙ ΜΕ ΣΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΑΜΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ. PORK LOIN WITH CELERY LEAVES, KRITAMA AND EGG LEMON SAUCE.

Ημέρα οινοτουρισμού σήμερα. Με την ευγενική κρητική ποικιλία Κοτσιφάλι στο ποτήρι χαιρετώ την οινική ημέρα και αφιερώνω στην ωραία αυτή γιορτή του αμπελιού, του κρασιού και των οινοποιών το σημερινή μας πιάτο.

Στο πιάτο μας λοιπόν μία συνταγή νόστιμη, πολύ ιδιαίτερη, με την πολυπλοκότητα που έχουν αυτά τα ελληνικά φαγητά κατσαρόλας. Βέβαια τα σέλινα ή τα τρώει κάποιος ή δεν τα τρώει και εγώ ενισχύω τη διαφορετικότητα του φαγητού, προσθέτοντας και τα αγαπημένα μου κρίταμα για αρωματικό.

Και η διαφορετικότητα συνεχίστηκε με την επιλογή του χοιρινού καρέ για το μαγείρεμα. Ήθελα να δώσω μία διαφορετική άποψη για το σερβίρισμα. Διάλεξα το συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο όταν μαγειρεύεται ολόκληρο κρατάει αρκετά τους χυμούς του και δίνει μία “τάξη” στο πιάτο που είναι ευχάριστη στο μάτι.



Για δύο άτομα, βέβαια το κρέας θα περισσέψει αλλά τρώγεται ωραιότατα με μία πράσινη σαλάτα

Χοιρινό καρέ μπριζόλας χωρίς το κόκαλο περίπου 800γρ, το ζητάτε καθαρισμένο από τον χασάπη σας

700γρ σέλινο μαζί με τη σελινόριζα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι φρέσκα κρίταμα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το αβγολέμονο

1 αβγό

χυμός ενός λεμονιού

1 κουταλάκι κόρν φλάορ

 

Καθαρίζω και πλένω όλα τα λαχανικά. Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, τα σέλινα και τα κρίταμα.  Βάζω ένα λίτρο νερό να βράσει, προσθέτω τα σέλινα και τα κρίταμα, τα αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά και τα στραγγίζω. Φεύγει έτσι η έντονη γεύση και του σέλινου αλλά και του κρίταμου. Καθαρίζω στη συνέχεια την ρίζα και την ψιλοκόβω.

Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ροδίζω καλά το καρέ από όλες τις πλευρές  του για περίπου 10΄ σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια μαζί με 1 φλιτζάνι νερό και βράζω για 10΄ή έως ότου μείνει το κρεατάκι με το λαδάκι του.

Προσθέτω στη συνέχεια όλα τα άλλα λαχανικά και 1½ φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζω το φαγητό για 40΄.

Κλείνω την εστία και παρακολουθώ τη διαδικασία του βρασίματος και όταν μειωθεί σε πολύ μικρές φουσκαλίτσες ετοιμάζω το αβγολέμονο.

Χωρίζω τον κρόκο από το ασπράδι και χτυπώ καλά το ασπράδι μαζί με το κορν φλάορ. Προσθέτω τον κρόκο, ανακατεύω και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Παίρνω με μία κουτάλα σιγά σιγά και κουταλιά κουταλιά, όλο το ζωμό του φαγητού και το ανακατεύω μαζί με το αβγολέμονο. Περιχύνω το κρέας και τα πράσινα με το ζεστό αβγολέμονο και κουνάω την κατσαρόλα κυκλικά για 5΄ έχοντας το σκεύος πάνω στην εστία, για να μη μου κόψει η σάλτσα.

Κόβω το καρέ, αφού έχει περάσει λίγη ώρα σε φέτες και σερβίρω τις φέτες με τα λαχανικά.