ΛΑΔΟΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ME ΚΑΡΥΔΙΑ. KOURABIEDES WHITH WALLNUTS AND OLIVE OIL.


3 Δεκεμβρίου σήμερα.

Εύχομαι αυτό το μήνα να ψήσουμε με χαρά και όχι από υποχρέωση.

Δεν είναι εύκολα τα φουρνίσματα. Η όλη ιστορία απαιτεί να έχεις τα υλικά, να ζυμώσεις, να πλάσεις, να ψήσεις, να πλύνεις τα πάντα, αλλά προπαντός να έχεις και διάθεση και χρόνο.

Συνταγή από τα παλιά, δε θυμάμαι καθόλου σε ποιά καλή φίλη θα πρέπει να αποδώσω τα εύσημα




Για 19 λαδοκουραμπιέδες +1 πολύ μικρούλι που το έφαγα καυτό καυτό

160γρ ελαιόλαδο

300γρ αλεύρι ΓΟΧ

3 κουταλιές άχνη

2 κουταλιές τσίπουρο γράπα

½ φλιτζάνι καρύδια ψιλά κομμένα

βανίλια

ξύσμα λεμονιού

χυμός μισού λεμονιού

ελάχιστη σόδα

άχνη για πασπάλισμα

Ανακατεύω το ελαιόλαδο με την άχνη και τη βανίλια χρησιμοποιώντας το μίξερ για περίπου 10΄.  Ελέγχω αν έχει λιώσει καλά η ζάχαρη και προσθέτω το τσίπουρο και τη σόδα που την έχω ‘σβήσει΄ μέσα στο χυμό του λεμονιού. Ανακατεύω ξανά και βάζω το μίγμα σιγά σιγά μέσα στο αλεύρι. Ζυμώνω απαλά μέχρι να γίνουν μία σφιχτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τελευταία τα καρύδια.

Προσθέτω λίγο αλεύρι αν κολλάει στα χέρι. Βρέχω τα χέρια μου με λίγο νερό αν έχει γίνει πολύ σφιχτό. Υπάρχει περίπτωση να διαλύεται η ζύμη, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα σφίγγοντας το κάθε μπαλάκι στο χέρι μου θα γίνει μια χαρά.

Ζυγίζω το κάθε μπαλάκι και σχηματίζω πλατιά στρόγγυλα κουραμπιεδάκια των 30γραμμαρίων. Στρώνω λαδόχαρτο στο ταψί και ακουμπώ τους κουραμπιέδες.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο και ψήνω για 25΄ να ροδίσουν ελαφρά. Πασπαλίζω με άχνη τους κρύους κουραμπιέδες.