ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓIΝΗΣ. AIGINAS PISTACHIO BAKLAVAS.

Στόχοι νέας χρονιάς χωρίς συνέπεια είναι σα να μη τους έθεσα ποτέ. Θα αισθανθώ λιγουλάκι ότι είμαι συνεπής αρχίζοντας από κάτι εύκολο. Τη συνταγή του μπακλαβά που αμέλησα συστηματικά να καθαρογράψω παρόλο που ο μπακλαβάς ήταν η επιτυχία του Δεκέμβρη.

Αγνοώ το εκτός εποχής κόκκινο πιάτο και την χριστουγεννιάτικη γιορτινή αύρα και εστιάζω στο πλούσιο σιροπιαστό ροδοψημένο παραδοσιακό γλυκό γεμάτο με καλό ξηρό καρπό.

Ο μπακλαβάς είναι απαιτητικός: θέλει πρώτα πρώτα το καλό φύλλο, το διαυγές βούτυρο, τον καλό φρέσκο ξηρό  καρπό, το σωστό σιρόπι, τα ωραία αρωματικά και ένα φαρδύ πάγκο για να γίνει πιο εύκολα η δουλειά. 






500γρ λεπτά φύλλα κρούστας, τα οποία αγοράζω πάντα φρέσκα από εργαστήριο ζύμης στη Βέροια (non sponsored)

300γρ βούτυρο αγελάδας

γέμιση

350γρ ψίχα φιστίκι Αιγίνης

3 κουταλιές φρυγανιά

1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη

1 κουταλάκι κανέλα σκόνη

πινέλο σιλικόνης

πετσέτα για να σκεπάζω τα φύλλα

Το ταψί μου ήταν 44 Χ 28 και 6,5 εκ ύψος

Σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

3 γαρύφαλλα

1 φλούδα κανέλα

50γρ φιστίκι Αιγίνης για το στόλισμα

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι

Βάζω να πάρουν μία καλή βράση τα υλικά και αποσύρω το σκεύος από την εστία. Το αφήνω να κρυώσει.

Αλήθεια λέω για τον πάγκο. Βοηθάει πολύ ένας μεγάλος χώρος όπου θα μπορέσω να αραδιάσω όλα τα υλικά.

Τα φύλλα μου έπρεπε να τα κόψω στη μέση ή να τα διπλώσω. Επέλεξα να τα κόψω αλλά έκοψα μία λωρίδα από το μήκος για να χωρέσουν ακριβώς. Σκεπάζω άμεσα τα φύλλα με μία υγρή πετσέτα.

Και άλλη μία συνταγή μέσα στη συνταγή. Η λωρίδα των φύλλων που κόπηκε έγινε μία πολύ γρήγορη πατσαβουρόπιτα με τυρί για το επόμενο πρωινό.

Εσείς διπλώστε τα όπως σας βολεύει αρκεί να μη περισσεύουν στα τοιχώματα και το ύψος να είναι παντού το ίδιο.  Αλλά και να μην είναι δε θα χαλάσει η συνταγή.

Ψιλοκόβω τα φιστίκια και τα ανακατεύω με την κανέλα, το γαρύφαλλο και την φρυγανιά.

Διαδικασία βουτύρου

Ζεσταίνω το βούτυρο  μέχρι να λιώσει και προσέχω να μη κοχλάσει.

Αφαιρώ με ένα κουτάλι τον αφρό που έχει σχηματιστεί και προσεκτικά ακουμπώ το κατσαρολάκι στον πάγκο για την παρασκευή του μπακλαβά.

Το πλάνο έχει ως εξής:

5 φύλλα κάτω

5 φύλλα πάνω

Κάθε 3 φύλλα γέμιση. Οι στρώσεις μου ήταν περίπου 28 διότι τα δίπλωσα τα φύλλα και ήταν αρκετά.

Και η εκτέλεση

Βουτυρώνω το ταψί και βάζω ένα φύλλο. Παίρνω με το βουρτσάκι σιλικόνης και πασπαλίζω με σταγόνες βουτύρου τα φύλλα προσπαθώντας να μη τα αλείφω. Δεν βουτάω βαθιά το πινέλο στο κατσαρολάκι, για να αποφύγω το λευκό υγρό που υπάρχει στον πάτο, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το λιώσιμο του βουτύρου.

Κάνω αυτή τη διαδικασία για 5 φύλλα. Πασπαλίζω με γέμιση και ακουμπώ άλλα 3 φύλλα τα οποία βουτυρώνω με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω.  Αυτό θα γίνει 6 φορές και θα κλείσω με τα 5 τελευταία φύλλα. Ραντίζω με λίγο παραπάνω βούτυρο την τελική επιφάνεια του γλυκού. Σπρώχνω τις γωνίες και τα τοιχώματα του γλυκού και αρχίζω με τη βοήθεια ενός χάρακα να κόβω σε ρόμβους το γλυκό. Καλή η προσπάθεια μου αλλά όχι και τόσο επιτυχής!! Ξαναραντίζω με βούτυρο και τις κομμένες επιφάνειες. Θα περισσέψει και λίγο βούτυρο, το οποίο χαμένο δε θα πάει.

Έχω προθερμάνει το φούρνο στους 150ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνω το γλυκό για μιάμιση ώρα.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και με ένα κουτάλι σιροπιάζω κομματάκι κομματάκι.

Το σιρόπι θα περισσέψει. Δε χρειάζεται να το βάλετε όλο.

Αφήνω το γλυκό να ηρεμήσει για 3-4 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Στολίζω με φιστίκι.