ΚΑΡΟΤΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΕΞΩΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ: ΚΙΝΟΑ. BAKED SPICY SAVORY CARROT BALLS. SIDE DISH: QUINOA

Η ώρα του μεσημεριού ήταν δύσκολη. Τα κλαδάκια της ρίγανης πετούσανε γύρω γύρω στο πιάτο. Ένα τσουλούφι από τα μαλλιά μου επέμενε να τρυπάει συνεχώς το μάτι μου παρόλο που με επιμέλεια είχα συμμαζέψει το ατίθασο σγουρό του κεφαλιού μου. Οι δε σταγόνες λεμονιού δεν πήγαιναν όπου στόχευα και επειδή τα χέρια μου πάγωναν παράτησα το εφέ αυτό.

H φωτογράφιση πιάτου έξω από το σπίτι με τον χειμωνιάτικο αέρα να σε τυρρανάει, είναι μεγάλος μπελάς.

Ευτυχώς ήταν τόσο ευχάριστη η προετοιμασία του φαγητού και τόσο ασυνήθιστα όμορφα τα πορτοκαλοκόκκινα κεφτεδάκια, που αγόγγυστα υπέμενα το κρύο.

Mε διασκεδάζουν πολύ κάποια υλικά με το σχήμα, την υφή αλλά και το βαθύ ασυνήθιστο εξωτικό άρωμά τους. Οι πέρλες του κινόα, τα ματάκια του τσία, η πούδρα του κόλιανδρου και του μαραθόσπορου, που τους άλεσα μόνη μου, όλα συνέβαλαν στην αρμονία αυτού του χορτοφαγικού πιάτου. Και αν δεν έχετε δοκιμάσει άσπρο πιπέρι, προσθέστε το κάποια στιγμή στο μαγείρεμα, αν σας αρέσουν τα καυτερά βέβαια, διότι τούτα εδώ τα κεφτεδάκια, φούρνου, καίνε αρκετά.

Για να είμαι ειλικρινής, την συνταγή τη διάβασα σε ένα περιοδικό, είχα κόψει και τη σελίδα, τι την έκανα δε θυμάμαι, λυπάμαι που δεν μπορώ να αποδώσω τα εύσημα. Άσε που αυτοσχεδίασα, ευτυχώς πέτυχε το εγχείρημα.






Για 15 πορτοκαλοκόκκινα καροτοκεφτεδάκια

3 μεγαλούτσικα καρότα

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

2 κουταλιές σπόρους τσία

½ φλιτζάνι νερό για τους σπόρους τσία

1 ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδου

1 κουταλιά απαλή μουστάρδα

1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας

1 κουταλάκι πούδρα κόλιανδρου

½ κουταλάκι πούδρα μαραθόσπορου

½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

½ κουταλάκι άσπρο πιπέρι

3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κουταλάκι αλάτι έβαλα εγώ προσωπικά, αν θέλετε το παραλείπετε

για το συνοδευτικό κινόα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης

λίγα κλαδάκια μαϊντανού

αλάτι προαιρετικά

για το σερβίρισμα χυμός λεμονιού

 

Βάζω να μουσκέψουν οι σπόροι τσία στο νερό για να φουσκώσουν. Οι σπόροι τσία δεν είναι μόνο πλούσιοι σε διατροφικά στοιχεία, λειτουργούν και ως συνδετικό υλικό σε μείγμα για χορτοφαγικούς κεφτέδες. Απορροφούν όλο το νερό, φουσκώνουν και είναι σαν μικρές μπίλιες ματάκια.

Το μαγικό με το καρότο είναι ότι ενώ ο κεφτές είναι από έξω ξεροψημένος και όταν το πιάνεις λες θα είναι στεγνό, από μέσα οι χυμοί του καρότου το κάνουν απίστευτα ζουμερό.

Καθαρίζω και πλένω τα λαχανικά, καρότο – κρεμμύδι - σκόρδο και τα βάζω στον πολυκόφτη να αλεστούν. Θέλω να κάνω τη ζωή μου εύκολη χωρίς επίπονο τρίψιμο στο ρεντέ, όπου πάντα σκαλώνει ένα νύχι και το κλαίω μετά.

Βάζω όλα τα υλικά μαζί ζυμώνω απαλά και πλάθω 15 μέτριους κεφτέδες. Απλώνω λαδόχαρτο στο ταψί, ακουμπώ τους κεφτέδες και ψήνω για 35΄ στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200ο .

Ετοιμάζω το κινόα ενώ ψήνονται οι καροτοκεφτέδες μου στο φούρνο.

Μουσκεύω το κινόα και το στραγγίζω προσεκτικά.

Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι και τα αρωματικά. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι, αχνίζω για 4-5 λεπτά το κρεμμυδάκι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτω το κινόα, τα αρωματικά και λίγο αλάτι. Βράζω για 10΄ ελέγχοντας αν έχει σκάσει καλά οι πέρλες του κινόα.

Σερβίρω τα κεφτεδάκια με το κινόα και στύβω από πάνω τους αρκετό λεμόνι που σβήνει το καυτερό του κεφτέ