ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΚΟΡΠΙΟΥΣ, ΚΡΟΚΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ. FISH SOUP AVGOLEMONO WITH GREEK RED SCORPIONS AND GREEK RED SAFFRON.

Στα νιάτα του ο θεός Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας, είχε έναν πολύ κολλητό φίλο, τον Κρόκο. Οι δύο νέοι παίζανε μαζί κάθε μέρα και κάνανε εξάσκηση στη δισκοβολία με έναν πέτρινο ίσως και μεταλλικό δίσκο. Φαίνεται όμως ότι στο σημάδι δεν ήταν και πολύ επιδέξιος ο Ερμής και μετά από μία άχαρη ρήψη χτύπησε τον κολλητό του φίλο στο κεφάλι. Το αίμα του νέου έτρεξε στο χώμα και ξεψύχησε αμέσως. Ποιός τώρα μετέτρεψε τις τρείς πρώτες σταγόνες αίματος στα γνωστά ρόδινα στίγματα του κρόκου μέσα σε αυτό το υπέροχο μωβ λουλούδι, δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Ερμής? Ο Δίας που είδε το τραγικό συμβάν?

Μόνο ο Όμηρος ξέρει.

Λατρεύουμε τις σούπες αλλά και τα ψάρια της ελληνικής θάλασσας, το διευκρινίζω.





600γρ κόκκινους ολόφρεσκους σκορπιούς, βέβαια δεν είναι τόσο νόστιμα όσο οι σκορπίνες. Τη γεύση θα ενισχύσει ο κρόκος και το λεμονάτο αβγολέμονο
3 κουταλιές ρύζι καρολίνα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 στίγματα κρόκου Κοζάνης, φτάνουν για δύο μερίδες
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το αβγολέμονο
1 αβγό
χυμός ενός λεμονιού
½ κουταλάκι κορν φλάορ
Ακολουθώ πάντα την ίδια διαδικασία στις ψαρόσουπες. Βράζω για 5 λεπτά τα ψάρια μαζί με νερό το οποία τα σκεπάζει καλά-καλά, ελαιόλαδο και αλάτι. Βγάζω τα ψάρια από την κατσαρόλα, τα καθαρίζω από τα αγκάθια τους και αφήνω μόνο τα ψαχνά.
Ξαναβάζω τα ψαράκια μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το ρύζι, τα στίγματα του κρόκου και λίγο αλάτι.
Βράζω για 20΄, ελέγχω αν έχει σκάσει καλά το ρύζι και κλείνω την εστία.
Ξεκινώ τη διαδικασία του αβγολέμονου. Ξεχωρίζω τον κρόκο από το ασπράδι, ανακατεύω το ασπράδι με το κορν φλάορ να ομογενοποιηθούν καλά, προσθέτω τον κρόκο, στη συνέχεια το χυμό του λεμονιού και ανακατεύω καλά. Προσθέτω κουταλιά κουταλιά όλο το ζωμό της σούπας, μαζί με κομματάκια ψαριού και ρύζι και το βάζω ξανά μέσα στην κατσαρόλα. Κουνώ κυκλικά την κατσαρόλα για να μη μου κόψει το αβγολέμονο.