ΜΥΞΙΝΑΡΙ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ. MYXINARIA (GOLDEN GREY MULLET) STUFFED FILET WITH CAPERS, PARSLEY AND CAROTS.

Ποιος έχει την υπομονή να φιλετάρει ψάρια? Το ομολογώ ότι την έχω αυτή την υπομονή – ελάττωμα. Ένα ένα αγκαθάκι πολύ προσεκτικά για αρκετή ώρα για αυτό το εστιατορικό πιάτο. Άλλη γεύση, άλλη εικόνα, άλλη αντίληψη, για το φαγητό στο σπίτι. Έτσι κάθισα και καθάρισα το μυξινάρι με τη χρυσή βούλα και την ασημένια κοιλιά που είναι ξαδερφάκι με τα κεφαλόπουλα, αλλά μην το κατηγορείτε. Του αρέσουν τα ζεστά νερά και όχι τα λιμάνια.

Ναι άρχισε η νέα χρονιά κάποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν αλλά δε θα σκάσουμε κιόλας. Χαλαρά, διότι ζούμε στην Θεσσαλονίκη την υπέροχη αυτή μεσογειακή πόλη.





Ένα μεγαλούτσικο μυξινάρι για δύο άτομα

1 κουταλιά κάππαρη

2 κουταλιές τριμμένο καρότο

2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

ξύσμα λεμονιού

χυμός λεμονιού

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

τα επιμέρους ήταν ζεστά βρασμένα χόρτα ζοχοί με λαδολέμονο και πατάτες ροδέλες ψημένες στο φούρνο με ελαιόλαδο και θυμάρι.

Το ζουμάκι από το ψήσιμο των ρολών έδεσε με επιπλέον ωμό ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πλένω λοιπόν καλά το ψάρι, και βγάζω όλα τα αγκάθια του. Το κεντρικό κόκαλο το έβγαλε ο ψαράς ή μάλλον για να ακριβολογήσω η ψαρού διότι κυρία μου το καθάρισε το ψάρι και έβγαλε και τα όμορφα ασημένια ολοστρόγγυλα πλην όμως πολύ σκληρά λέπια του.

Ραντίζω με ελαιόλαδο τα φιλέτα, αλατίζω και πασπαλίζω με πιπέρι. Ψιλοκόβω με το μαχαίρι το μαϊντανό, την κάππαρη και το τριμμένο καρότο και προσθέτω αλάτι και πιπέρι.  Μοιράζω το μίγμα πάνω στα φιλέτα τα τυλίγω ρολό και τα στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά καρφιτσάκια τα οποία πολύ ευλαβικά αγόρασα από την Γερμανία που ξέρουν από ρολά.

Απλώνω λαδόχαρτο σε ένα ταψάκι, ακουμπώ τα ρολά πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνω τα ρολά στους 200ο για 25΄ και σερβίρω με ψητές ροδέλες πατάτας και ζεστά βραστά χόρτα. Μαζεύω προσεκτικά τα ζουμάκια από το ταψί όπου ψήθηκαν τα ρολά, τα ανακατεύω με μία κουταλιά ελαιόλαδο λίγο χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνω το ρολό στο πιάτο. Λίγα επιπλέον κουμπάκια κάππαρης στόλισαν το πιάτο.