ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ. KADAIF WITH ORANGE CREAM AND FOREST FRUIT MARMELADE.

Επειδή το επιβάλλει η ημέρα για ένα γλυκό ας είναι φωλιά γιατί και η φωλιά είναι αγαπησιάρικη.

Ένα εστιατορικό σερβίρισμα, ας υποθέσουμε ότι το τρώμε σε ένα όμορφο εστιατόριο. Λείπει βέβαια το τεράστιο πιάτο, με τις μικρές τσικι τσικι πινελιές. Μικρούτσικα βουναλάκια από απαλή σαντιγί, σκίτσα με λιωμένη σοκολάτα ή μαρμελάδα κρέμα σε σχήμα ανοιχτής οξείας (και εγώ που το γράφω δεν το καταλαβαίνω χαχα).

Όποιοι επιλέγετε γλυκό σε εστιατόρια καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όλα αυτά τα διακοσμητικά στοιχεία λείπουν. Αντί αυτού επέλεξα το βίνταζ πλην όμως αντινσταγκραμικό πιάτο πάστας, διότι είμαι συναισθηματικά αδιόρθωτη.

Θυμάστε αυτά τα πιατάκια με την πιατέλα τους που ήταν δώρο γάμου, αλλά και δώρο γιορτής σε νιόπαντρους?

Τώρα πια τα δώρα γάμου έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονικά ίχνη καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό.

Κρίμα που δεν θα γεμίζουν τα σπίτια των υποψήφιων νεονύμφων και των γονιών τους, με κουτιά και σακούλες λογής λογής με διπλά σίδερα, πιατέλες ή κανάτες με αντίστοιχα ποτήρια! Α και φακελάκια επίσης, ροζ, άσπρα ακόμη και αλληλογραφίας με τα αντίστοιχο βαλάντιο των συγγενών και φίλων. Ήταν μία αξέχαστη σουρεάλ κατάσταση.

Άντε χρόνια πολλά σε όσους έχουν αισθήματα και αγάπη για τη ζωή!




για 10 μπαμπάτσικες φωλιές

180γρ κανταΐφι

100γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας

για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

¾ φλιτζανιού νερό

μία φλούδα πορτοκάλι

για την κρέμα

500γρ γάλα

90γρ ζάχαρη

50γρ ψιλό σιμιγδάλι

2 αβγά

50γρ βούτυρο αγελάδας

ξύσμα πορτοκαλιού

1 φακελάκι σκόνη βανιλίνης

 

Μπορώ αν βιάζομαι να ετοιμάσω σιρόπι και κρέμα από την προηγούμενη ημέρα.

Το γλυκό μπορεί να κρατήσει περίπου 4-5 μέρες στο ψυγείο, διότι η κρέμα έχει γαλακτομικά στοιχεία και θέλει προσοχή.

Όση κρέμα περισσέψει μπορεί να μπει σε ποτηράκια και να σερβιριστεί μόνη της ή με ωραία ψημένα φουντάκια

Βάζω να πάρουν μία βράση το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και το αφήνω να κρυώσει καλά.

Χωρίζω το κανταΐφι σε 10 μεριδούλες των 18γρ, με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Ανοίγω από το καθένα καλά τα νήματα του και τα τυλίγω γύρω γύρω από το δάχτυλό μου για να κάνω φωλιά. Με τον δείκτη μου προσπαθώ να κάνω τρύπα στη μέση.

Λιώνω το βούτυρο αλείφω τις φωλιές και τις ακουμπώ στο ταψί.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για μία ώρα και 10΄.  Ελέγχω αν έχουν ροδοκοκκινίσει καλά όλες οι φωλίτσες.

Ενώ ψήνονται οι φωλιές ετοιμάζω την κρέμα.

Κόβω σε μικρά κομμάτια το βούτυρο. Ανακατεύω καλά τα δύο αβγά και σιγοβράζω όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο. Φροντίζω να ανακατεύω συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα και αποσύρω από την εστία την κρέμα όταν δέσει καλά και σκάνε χοντρές φούσκες. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά και την καλύπτω αμέσως με μία μεμβράνη.

Σιροπιάζω κουταλιά κουταλιά τις φωλίτσες και τις αφήνω να σιροπιαστούν καλά.

Γεμίζω τις φωλιές με την κρέμα και σερβίρω με την μαρμελάδα.

Για την μαρμελάδα.

Αγόρασα 300γρ κατεψυγμένα φρούτα του δάσους και τα έβρασα με 200γρ καστανή ζάχαρη. Η μαρμελάδα είναι ξινούτσικη και ισορροπεί την γλύκα του βασικού γλυκού