ΠΑΝΤΖΑΡΟΦΥΛΛΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ. NO MEAT BURGERS FROM BEETROOT LEAVES.

Η φιλοσοφία της οικιακής οικονομίας θα με ακολουθεί μέχρι να φύγω από τον μάταιο τούτο κόσμο και τόπο. Όχι ότι ήμουν πάντα πιστή ακόλουθός της, βέβαια.

Εδώ έχω μία περίπτωση-παράδειγμα με τα φύλλα των παντζαριών. Αγόραζα το δεμάτι με τα στρουμπουλά παντζάρια και όταν είχαν φρέσκα και τραγανά φύλλα έπρεπε οπωσδήποτε να τα φροντίσω και να τα εντάξω σε μαγείρεμα. Όταν τα αποχωριζόμουν ενώ ήταν σε άριστη κατάσταση πάντα με κατέκλυζαν αισθήματα ενοχής. Και βρήκα τη λύση. Τα κόβω αμέσως από τα κοτσάνια τους, τα κάνω 2 νερά όπως τα χόρτα, τα στραγγίζω καλά και τα βάζω σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Όταν είναι να τα χρησιμοποιήσω θα τα βράσω για 3-4 λεπτά και έχω αμέσως χόρτα για πίτα η για κάποιο ρύζι.

Άλλο ένα παράδειγμα οικιακής οικονομίας, γενικής κατηγορίας, πριν γίνει μόδα. Τα υπόλοιπα ενός τραπεζώματος. Δεν πετούσαμε τίποτα και ακόμη δυσκολεύομαι να πετάξω τα λεφτ οβερς.




Τα μπιφτεκάκια έχουν αβγό και τυρί, αλλά αν θέλω να γίνουν απολύτως χορτοφαγικά αντί για τα παραπάνω θα προσθέσω λίγους ηλιόσπορους και 2 κουταλιές μουλιασμένους σπόρους τσία.

Για 12 παντζαροφυλλομπιφτεκάκια

300γρ ζεματισμένα παντζαρόφυλλα χωρίς τα κοτσάνια, περίπου 1½  φλιτζάνι

50γρ κεφαλοτύρι

1 αβγό

1 ξερό κρεμμύδι

2 κρίθινα παξιμάδια

1 σκελίδα σκόρδου

¼ ματσάκι μαϊντανού

1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

 

Αλέθω στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα. Ψιλοκόβω τα φύλλα και ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί. Πλάθω 12 στρόγγυλα μπιφτεκάκια και τα ψήνω για 30΄ στους 200ο  στις αντιστάσεις πάνω κάτω.