ΠΕΣΧΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΓΑΥΡΟΥ ΩΣΑΝ ΠΛΑΚΙ.SPICY MONKFISH AND ANCHOVIES IN THE OVEN.

Πονηρό και κακομούτσουνο ψάρι, η πεσχανδρίτσα η ψαρού, έχει δυσανάλογο σώμα και τεράστιο κεφάλι με μικρά άσχημα μάτια, τα οποία είναι καρφωμένα στην κορυφή σαν μικρά κιάλια. Με αυτά τα μικρά κιάλια παραμονεύει κρυμμένη σε λασπώδεις βυθούς τα θύματα της. Τρελαίνεται για μικρά ψάρια,όπως σαρδέλες και γλώσσες και έχει και ένα μοναδικό σύστημα ψαρέματος για να τα τσακώνει εξ ου και το όνομα ψαρού. Πάνω στο κεφάλι της υπάρχουν τρία μικρά καλαμάκια σαν λοφίο και καθώς είναι ολόκληρη σχεδόν χωμένη μέσα στην άμμο κουνάει λίγο το κεφάλι, τα καλαμάκια κουνιούνται, τα ανυποψίαστα ψαράκια πλησιάζουν να δουν τι είναι ακριβώς αυτό που κουνιέται και τότε η πεσχανδρίτσα ανοίγει το τεράστιο στόμα της και χλαπ τα καταπίνει.

Εμάς βέβαια δε μας αφορά όλη αυτή η τραγωδία που συμβαίνει στους βυθούς της θάλασσας. Εμάς μας αφορούν οι νόστιμες ουρές του ψαριού που μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Ένας τρόπος εύκολος που δίνει τη γεύση του πλακί, χωρίς τα κρεμμύδια βέβαια είναι και αυτός που σας προτείνω


για 2 – 3 άτομα

3 ουρίτσες

¼ γαύρος

για τη σάλτσα

10 ντοματίνια

2 κουταλιές κάππαρη

1 σκελίδα σκόρδου

½ κουταλάκι θυμάρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

2-3 βραστές πατάτες και φυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα

 

Πλένω τα ψαράκια, ανοίγω, τα ήδη καθαρισμένα γαυράκια από τον ψαρά σε φιλετάκια και τα αλατίζω ελαφρά. Απλώνω ένα κομμάτι λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και αραδιάζω τα ψάρια.

Αλέθω όλα τα υλικά της σάλτσας στον πολυκόφτη και αλείφω τα ψάρια.

Ψήνω τα ψαράκια 20-25 λεπτά στους 180ο .

Παράλληλα έβρασα πατάτες και σέρβιρα τα ψάρια με αυτές και με όμορφα καταπράσινα φυλλαράκια μαϊντανού