ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ. LEEKS AND CELERY CASSEROLE WITH EGG SAUCE (AVGOLEMONO). DANAI’S.

Με πόσους πολλούς τρόπους μπορούμε να μαγειρέψουμε το πρασοσέλινο! Και μία εκδοχή με αβγολέμονο, με την σφραγίδα της απλότητας της πολίτικης κουζίνας. Η καθαρά χορτοφαγική εκδοχή μπορεί να αφαιρέσει το αβγολέμονο και να προσθέσει, αραιωμένο με το ζωμό του φαγητού, ταχίνι και λεμόνι.



Για 2-3 άτομα

2 μέτρια πράσα

2 μεγάλα καρότα

½ σελινόριζα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

μαϊντανός για το σερβίρισμα

για το αβγολέμονο

1 αβγό

χυμός ενός λεμονιού

Πλένω, καθαρίζω τα πράσα, τα πλένω ξανά, τα στραγγίζω και τα κόβω σε μέτριες ροδέλες.

Βάζω στο πλακερό νερό, βράζω τα πράσα 4 – 5΄ και τα στραγγίζω. Έτσι γίνονται πιο εύπεπτα. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε καρεδάκια, το σέλινο και το καρότο. Βάζω όλα μαζί τα λαχανικά με 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι, να σιγοβράσουν για 20΄. Δοκιμάζω και αν έλιωσαν, βάζω τη θερμοκρασία στο μισό (με υψηλότερη την τρία) και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ετοιμάζω το αβγολέμονο.

Ανακατεύω το αβγό και 3-4 κουταλιές νερό καλά καλά να χωρίσει το ασπράδι και να ενωθεί καλά με τον κρόκο. Προσθέτω το χυμό λεμονιού και ενώνω σιγά σιγά το αβγολέμονο με το φαγητό. Σερβίρω με φυλλαράκια σγουρού μαϊντανού που βρίσκουμε πολύ συχνά στα γερμανικά σούπερ μάρκετ. Ναι το μαγείρεμα γίνεται στη Γερμανία.