ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ, ΑΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΟΤΟΥ. ARTICHOKES, PEAS AND CAROT’S CREAM.

 Νέο βίντεο από το κανάλι μου στο YOUTUBE

https://youtu.be/OmtEH5YKi_Q




Στο blog μου θα βρείτε κι άλλες συνταγές για συνταγές με αγκινάρες.

Σαν αυτή:

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ. ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΗΜΙΑΓΡΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΑ. ARTICHOKES. IN THE FOOD MARKETS OF CRETE. SEMI-WILD ARTICHOKES WITH VEGETABLES AND QUINOA

HTTPS://AROMATIKESISTORIES.BLOGSPOT.COM/2020/03/AROMATIC-LITTLE-BALLS-FROM-SALTED-AND.HTML

Ακούστε πως έχει η ιστορία

Έχω μαγειρέψει με πολλούς τρόπους τις αγκινάρες. Αλα πολίτα φυσικά, με αρακά, σαν μουσακά με κιμά, σαν ωγκρατέν με τυριά, σαν χορτοφαγικό χωρίς κιμά και τυριά, σαν αλοιφή με τυρί, ψητές και δε θυμάμαι πόσες άλλες. Έχω μαγειρέψει άγριες αγκινάρες στην Κρήτη αλλά σαν αυτές που είδα στο  επεισόδιο no reservations με τον Anthony Bourdain στην Κωνσταντινούπολη όχι. Του είχε κάνει το τραπέζι μία οικογένεια και είχαν μαγειρέψει μεταξύ άλλων και αγκινάρες με αρακά και είχαν γεμίσει τις αγκινάρες με κρέμα από ξερά φασόλια και άνηθο. Έκλεψα την ιδέα αλλά αντί για ξερά φασόλια έκανα κρέμα από τα καρότα που είχαν μαγειρευτεί με το φαγητό.

Ο συγκεκριμένος σεφ συγγραφέας παρουσιαστής ήταν από τους αγαπημένους μου, διανοούμενος, έξυπνος χαριτωμένος, αλλά δυστυχώς όλα αυτά τα προσόντα δεν τον βοήθησαν να ξεπεράσει την πάλη που υπήρχε στο κεφάλι του! Και σαν να προέβλεπε και ο ίδιος το τέλος του σε ένα ντοκυμανταίρ για τη ζωή του είχε πει «θα σας πω μία αλήθεια there is no happy end».

για 2-3 άτομα

6 φρέσκες αγκινάρες

2 φλιτζάνια αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος αν βρείτε

3 χοντρούτσικα καρότα

2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδου

3 κουταλιές ψιλοκομμένου άνηθου

ξύσμα ενός λεμονιού

3 κουταλιές ελαιόλαδου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

για την κρέμα καρότου

τα καρότα που βράσανε μαζί με το φαγητό

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές αλεύρι

1 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό

xυμός μισού λεμονιού

1 κουταλάκι αλεσμένου κόλιανδρου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

 

Ετοιμάζω το μπολάκι με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες (αν και θα μαυρίσουν ελαφρά).

Καθαρίζω τις αγκινάρες για ατέλειωτη ώρα. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για το καθάρισμα: βάζεις γάντια, οπλίζεσαι με υπομονή και βουρ. Βέβαια υπάρχει ένα μυστικό, να πάρετε κατεψυγμένες. Εγώ έχω πάντα στην κατάψυξή μου.

Καθαρίζω τις αγκινάρες, φύλλο φύλλο φτάνω στην καρδιά και με το μαχαίρι αφαιρώ όλο το χνούδι και τις ξύνω γύρω γύρω με ένα αρκετό μαχαίρι.

Τα κρατώ όλα μέσα στο νερό με το λεμόνι και καταπιάνομαι με τα λαχανικά.

Καθαρίζω, πλένω, ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια τα σκόρδα και τον άνηθο. Καθαρίζω και τα καρότα και τα κόβω στα δύο.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σε χαμηλή θερμοκρασία αχνίζω τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις καρδιές της αγκινάρας. Προσθέτω αλάτι, άνηθο τα καρότα, το ξύσμα, ένα φλιτζάνι νερό και αρκετό πιπέρι. Σιγοβράζω για 15΄και προσθέτω τον αρακά, κατευθείαν από την κατάψυξη, για αυτό τον λόγο και δεν τον είχα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Βράζω για άλλα 5΄ και κλείνω την θερμοκρασία. Ο αρακάς δε θέλει πολύ ώρα, τον θέλω λίγο ζωντανό, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Αφαιρώ όλο το ζωμό του φαγητού και τα καρότα. Αλέθω τα καρότα στον πολυκόφτη μαζί με το ζωμό και ένα κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη, ο οποίος δίνει ωραία ένταση στο γλυκό και ουδέτερο σε γεύση καρότο.

Τώρα για την κρέμα καρότου θα ακολουθήσω τη διαδικασία όπως για χουνκιάρ μπεγεντί, ή κάπως έτσι.

Ανοίγω την εστία σε μέτρια θερμοκρασία και σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο προσθέτω το αλεύρι, τον κόλιανδρο, ανακατεύω και ρίχνω το ζεστό ζωμό. Ανακατεύω καλά μέχρι να γίνει κρέμα και θα βάλω μέσα και το αλεσμένο καρότο μισό λεμόνι και μαύρο πιπέρι.

Βάζω την κρέμα καρότου σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζω τις αγκινάρες.

Αν θέλετε μέσα στην κρέμα μπορείτε να βάλετε και τριμμένο κεφαλοτύρι. Άλλη ένταση γεύσης και βέβαια δε θα είναι απολύτως χορτοφαγικό!

Και μία συμβουλή

Αφήστε τις φρέσκες αν δεν έχετε χρόνο, πάρτε κατεψυγμένες!