ΨΩΜΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ. HOMEMADE BREAD AND A TV SHOW.

Για την εκπομπή Κυριακή στο χωριό ξανά, ζύμωσα τις δύο φόρμες ψωμιού και έψησα στη γάστρα αρνάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια. Την Κυριακή του Πάσχα θα ανέβει το επεισόδιο, αφιερωμένη εξολοκλήρου στον Τρίλοφο Ημαθίας. Γαστρονομία, πολιτισμός, ήθη, έθιμα, τοπία, αλλά αυτό που πρωταγωνίστησε πραγματικά ήταν οι ανθισμένες ροδακινιές.

Όποιος δεν έζησε από κοντά ένα τέτοιο γύρισμα δε θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι και πόσο δεμένη και έμπειρη πρέπει να είναι η ομάδα που το αναλαμβάνει. Ο σκηνοθέτης τρομερά έμπειρος, ο παρουσιαστής φιλικός και άνετος και οι άνθρωποι που χειριζόντουσαν τις κάμερες πραγματικοί ακροβάτες.

Η πιο συναρπαστική στιγμή ήταν όταν ξεχύθηκε ανάμεσα από τις ροδακινιές ένα τρελό αεράκι και τυλιχτήκαμε μέσα σε ένα ροζ σύννεφο από τα πέταλα των λουλουδιών.

Και το γύρισμα στο σπίτι μου τελείωσε με ποιήματα της Μαρίας που την ευχαριστώ τόσο πολύ που μου κάνει την τιμή να με προσκαλεί στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου!

Μη ξεχάσω να σας περιγράψω τις φόρμες του ψωμιού.

Οι φόρμες που μου έφερε η γλυκιά και ακούραστη Νεκταρία ήταν το καλύτερο παράδειγμα για την ευρηματικότητα του Έλληνα. Τενεκέδες ελαιολάδου, κομμένοι και σμιλεμένοι για να μη πληγώνουν τα χέρια, που ψήνουν άριστα ψωμάκια ζυμωτά. Έχω ψήσει και έχω ψήσει αλλά σαν αυτά ποτέ! Η ανάρτηση για το αρνάκι και όλα τα σχετικά, θα ακολουθήσει αφού βγει στον αέρα η εκπομπή, (έτσι για το σασπένς)











Για δύο φόρμες ενός κιλού περίπου

1200γρ σκληρό αλεύρι

650γρ νερό

60γρ φρέσκια μαγιά

1 κουταλάκι αλάτι

Κοσκινίζω το αλεύρι. Διαλύω τη μαγιά σε τρεις τέσσερις κουταλιές νερό και λίγο αλεύρι και την αφήνω για λίγα λεπτά.

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μου. Σκεπάζω με μία πετσέτα και το αφήνω να φουσκώσει για 2 ώρες.

Λαδώνω ελαφρά τις δύο φόρμες και βάζω λαδόχαρτο στον πάτο τους. Ξαναζυμώνω τη φουσκωμένη ζύμη, σχηματίζω δύο στενόμακρες λωρίδες και τις ακουμπώ μέσα στις φόρμες. Αφήνω να φουσκώσουν ξανά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στον αέρα. Ψήνω για 15΄στους 200ο και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180ο και ψήνω για άλλα 30΄.