ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΚΟΡΦΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΜΑΚΙ. COURGETTE SALAD WITH EARLY SPRING VINETOPS AND SUMAC.

Νέο βίντεο στο κανάλι μου

https://youtu.be/o131DvKIJ1s






Κορφάδες, αμπελοκορφάδες, αμπελοκορφές, βλαστάρια, αμπελοβλάσταρα είναι πολύ πλούσια η γλώσσα μας. Μικρή η εποχή παραγωγής τους και είμαι πολύ τυχερή που έχουμε το αμπέλι δίπλα στο σπίτι.

Βέβαια εγώ ήθελα αμπελοκορφές από το ξινόμαυρο, αλλά για το δικό μας αμπέλι είναι νωρίς ακόμη. Από μία κληματαριά με άσπρα επιτραπέζια σταφύλια έκοψα τις πρώτες της αμπελοκορφές για τη σαλάτα.

Αδύνατον να φάμε εκείνο το μεσημέρι έξω στο μπαλκονάκι. Τώρα την άνοιξη όλα τα ζουζούνια είναι πάρα πολύ ζωηρά. Ένας τεράστιος μπούμπουρας πετούσε απειλητικά προς τα πιάτα μας και έτσι φάγαμε μέσα.

H συνταγή απλή:

3 κολοκυθάκια

μία χούφτα αμπελοκορφές

1 σκελίδα σκόρδου

3 κουταλιές ελαιόλαδο

χυμός ενός λεμονιού

ξύσμα ενός λεμονιού

1 κουταλάκι σουμάκι

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω και πλένω τα κολοκυθάκια.

Ζεματώ τις αμπελοκορφές σε βραστό νερό για 5 ΄τις στραγγίζω και πετώ το νερό τους. Βάζω καθαρό νερό, προσθέτω τα κολοκυθάκια και τα αφήνω να βράσουν 10΄.

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το σκόρδο και ξύνω το λεμόνι.

Βάζω σε ένα φαρδύ ποτήρι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το σουμάκι και τα ανακατεύω με την μικρή συσκευούλα για φραπέ.

Κόβω τα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες, τα αραδιάζω σε ένα πιάτο, πασπαλίζω με το ξύσμα, αραδιάζω τις αμπελοκορφές, τα σκορδάκια και περιχύνω από πάνω τη σάλτσα ελαιολάδου. Αλέθω μπόλικο μαύρο πιπέρι.