ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΙΤΑΜΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ. FRESH SEA FENNEL WITH CARROTS

 Το νέο μου βίντεο μιλάει για παλιές αγάπες.

https://youtu.be/E3U5aRLVmyg






Κοιτάξτε τι γίνεται τώρα, κάθε μέρα λέω ότι όσο ζω μαθαίνω , αλλά αν μπορώ να καυχηθώ ότι γνωρίζω κάποιο αντικείμενο πάρα πολύ καλά είναι τα κρίταμα.  Τα έχω μαγειρέψει με δεκάδες τρόπους. Αν μπείτε στο blog θα το διαπιστώσετε. Βραστά, ωμά, μαγειρευτά, ζαχαρωμένα, μόνα τους, με παρέα άλλα λαχανικά ένας καλός μπούσουλας με λίγα λόγια για το σπάνιο αυτό ελληνικό βότανο.

Βέβαια υπάρχουν και οι μη συμπαθούντες και είναι αρκετοί. Η άρνηση τους εστιάζεται στο ότι η γεύση τους θυμίζει πετρέλαιο, τους ενοχλεί το ιώδιο, η ιδιαίτερη αλμύρα αλλά και η ελαφριά πίκρα τους. Ναι όπως όλα τα χόρτα έχουν την πίκρα τους, αλλά ο καλός συνδυασμός με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξίδι τα απαλύνει και μάλιστα γίνονται και τρομερός μεζές για το μεσημεριανό τσίπουρο.

Με όλα αυτά τα μαγειρέματα είναι επόμενο ότι θα γίνουν και ζημιές στην κουζίνα. Έτσι τον κάψαμε τον πάγκο και επειδή δεν κλαίω πάνω από χυμένο γάλα, αγόρασα ένα ωραίο νήμα και απορροφήθηκα με το πλέξιμο μιας πιάστρας της οποίας ο ρόλος θα ήταν κουκουλωτικός (δεν υπάρχει η λέξη αλλά μου αρέσει). Το πλέξιμο πάντα με χαλάρωνε, στα πολύ νεανικά μου χρόνια αγαπούσα το κέντημα, αλλά το μάταιο αυτών των εργόχειρων και η κακή όραση με απομάκρυνε από αυτό το άθλημα, αφού είχα κεντήσει κάτι ατέλειωτα μέτρα

Mindull crochet, η σύγχρονη άποψη για το πως μπορεί κάποιος να απασχολήσει θετικά το μυαλό του, απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις.

Έχω την πολυτέλεια να κόβω τα δικά μου κρίταμα από τον κήπο αλλά και από το μπαλκόνι. Το κρίταμο είναι ένα φυτό που θέλει χώμα ή βαθιά γλάστρα. Δεν παγώνει, χάνεται το χειμώνα αλλά με τις πρώτες ζέστες του Φεβρουαρίου ξαναφουντώνει.

Η συνταγή είναι απλή.

Μία μικρή διαδικασία χρειάζεται για να ξεπικρίσουν.

Αν φάτε για πρώτη φορά κρίταμα, καλό είναι να τα ζεματίσετε, να πετάξετε το νερό και μετά να τα βράσετε. Καλό πλύσιμο επιβάλλεται όπως όλα τα χόρτα.

Για δύο άτομα

1 καλό ματσάκι κρίταμα

1 καρότο

1 σκελίδα σκόρδου

χυμός μισού λεμονιού

4 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές καθαρισμένοι ηλιόσποροι, κυκλοφορούν και ελληνικοί επιτέλους, ψάξτε και θα βρείτε

αλάτι όσο θέλετε

αρκετό μαύρο πιπέρι

Πλένω καλά τα κρίταμα. Εμείς τα αγαπούμε πολύ και δεν τα ζεματάω, αλλά τα βράζω κατευθείαν για 6-7΄.

Τρίβω στον ρεντέ το καρότο και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Σερβίρω πάνω σε φύλλα μαρουλιού.